Nathalie Becquart in BBC-top 100 inspirerende vrouwen van 2022

Zuster Nathalie Becquart prijkt als ondersecretaris van de bisschoppensynode en invloedrijkste vrouw in het Vaticaan terecht op de BBC 100 Women 2022.
09/12/2022 - 10:28
Nathalie Becquart op de lijst BBC 100 Women 2022.
Nathalie Becquart op de lijst BBC 100 Women 2022. © BBC

Voor de tiende keer publiceert de Britse omroep een lijst met de 100 meest invloedrijke en inspirerende vrouwen. Zuster Nathalie Becquart is de enige religieuze dit jaar, en wel in de categorie Politiek & Onderwijs. Andere categorieën zijn: Cultuur & Sport, Gezondheid & Wetenschap en Activisme & Belangenbehartiging. In de lijst is er opvallend veel aandacht voor Oekraïense vrouwen en de rol van het verzet tegen de Russische invasie. Ook andere conflicten zien we in de lijst weerspiegeld.

Sinds haar benoeming door paus Franciscus tot ondersecretaris van de bisschoppensynode in 2011 is Nathalie Becquart de meest invloedrijke vrouw in het Vaticaan. Ze adviseert de paus en is de eerste vrouw met stemrecht. Op Kerknet zei ze daarover in een interview: 

  • We zijn met 6 vrouwen op het secretariaat van de bisschoppensynode, dus ik voel me geen speciaal geval. Wat ik wel voel, is dat hier een transitie bezig is, en dat ik daar deel van mag uitmaken. Natuurlijk is het instituut nog altijd heel hiërarchisch en mannelijk gedomineerd, dus er is werk aan de winkel. Daar worstel ik af en toe mee, maar je neemt je missie als christen niet op voor de 'fun'. De moeilijkheden neem je voor lief.

Vanuit haar functie is zuster Nathalie Becquart ook een van de drijvende krachten achter het synodale proces dat de Kerk wereldwijd wil hervormen door de basis actiever te betrekken bij de besluitvorming.

In een quote bij haar naam op de BBC 100 Woman 2022-lijst zegt ze, paus Franciscus citerend: Het is een 'kwestie van rechtvaardigheid om te strijden tegen alle discriminatie van en geweld op vrouwen'... Samen moeten we hoe dan ook maken dat meer vrouwen op leidinggevende functies terechtkomen.

Ontdek de lijst BBC 100 Woman 2022.