Nederland is geen gelovig land meer

Het Sociaal en Cultureel Planbureau publiceert regelmatig rapporten over godsdienstige ontwikkelingen in Nederland.
30/03/2022 - 09:00

Volgens een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is Nederland niet langer een gelovig land. Atheïsten en agnosten vormen een meerderheid onder de bevolking, terwijl de geloofsgemeenschappen nu een minderheid zijn geworden in Nederland, staat te lezen in het rapport. De zoektocht naar zingeving en zelfverwezenlijking is ook almaar meer een individuele zaak geworden. In levensbeschouwelijk opzicht vertoont het Nederland van vandaag een pluriform beeld. 

Twee derde van de Nederlanders geeft aan ooit in een geloof te zijn opgevoed, maar nog geen kwart rekent zich momenteel tot een kerk. Vlak voordat de coronamaatregelen van kracht werden, nam 8 procent min of meer wekelijks deel aan een kerkelijke samenkomst. Het percentage mensen dat aangeeft overtuigd atheïst te zijn, zeker in een land dat zo seculier is als Nederland, blijft relatief klein in vergelijking met bijvoorbeeld Frankrijk en Zweden. Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat het begrip atheïst in Nederland een nogal negatieve connotatie heeft omdat het begrip wordt geassocieerd met iemand die niet alleen niet-gelovig, maar ook tegen het geloof is. 

Tsjechië wordt al jaren beschouwd als het meest seculiere land in Europa. Maar volgens het SCP is dit stokje inmiddels wellicht door Nederland overgenomen. Het percentage atheïsten en agnosten stijgt in Nederland het snelst. Samen met Tsjechië en de Scandinavische landen vormt Nederland een seculiere voorhoede in Europa. Tegelijk heeft het traditionele (christelijke) geloof in Nederland de afgelopen decennia veel aan belang en invloed ingeboet, vooral onder invloed van het scepticisme, maar wellicht ook onverschilligheid. Bovendien zegt een meerderheid van de Nederlandse bevolking nooit te bidden, aldus het rapport.  

Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau