Nederland: jonge ouders voelen zich niet altijd welkom in de kerk

In een brief aan de bisschoppen schrijven jonge Nederlandse ouders dat ze zich met hun kroost lang niet altijd welkom voelen in de kerk.
20/07/2018 - 16:23

Nederlandse ouders van jonge kinderen voelen zich geregeld niet welkom in de kerk of worden zelfs gemaand weg te gaan omdat hun kroost te veel geluid zou maken. In een brief vragen zij de bisschoppen een voor jonge gezinnen meer welkome sfeer te creëren.

Morgen zaterdag overhandigen ze hun brief aan mgr. Rob Mutsaerts, hulpbisschop van Den Bosch en referent voor de jongeren. Het gaat om een initiatief van een groep ouders met de steun van enkele priesters en medestanders. De brief komt er nadat een aantal moeders hun ervaringen via sociale media hadden gedeeld.

Boze blikken

'Regelmatig komt het voor dat ouders die hun jonge kinderen meenemen naar de kerk lang niet altijd welkom zijn', staat te lezen in de brief. 'Het gaat om boze blikken of luid zuchtende kerkgangers. Soms zijn het mensen die voorafgaand aan de Mis al vragen of de kinderen wel stil gaan zijn, of ouders zelfs tijdens de Mis expliciet manen weg te gaan omdat de kinderen geluid maken. Hoewel ook priesters soms weinig steunend zijn, gaat het overwegend om oudere kerkgangers of kosters die niet van kinderen in de kerk gediend lijken te zijn.'

Dat klimaat heeft grote gevolgen, schrijven de ouders, die zeggen hun best te doen de kinderen bij God te brengen. Sommigen gaan dan ook op zoek naar een parochie waar ze wel welkom zijn. Anderen gaan voor soms langere tijd helemaal niet meer naar de kerk.

Hardnekkig en wijdverbreid probleem

Volgens de ouders gaat het om een hardnekkig en wijdverbreid probleem, al wijzen ze er ook op dat het anders kan. Dat er parochies zijn waar gezinnen met jonge kinderen van harte welkom zijn.

'Wij snappen heel goed dat het niet de bedoeling is dat kinderen in de kerk gaan krijsen en lopen stampen. Dat een zekere mate van stilte belangrijk is. (...) Het is eigen aan kinderen dat ze bewegen en geluid maken en het vergt tijd ze te laten wennen en te leren stil te zijn in de kerk.

Het is voor de toekomst van de Kerk in ons land zo belangrijk dat ook de jongste generaties meegenomen worden in het geloof.

Ook zij zijn de Kerk. Sterker nog, zij zijn de toekomst van de Kerk.'

Suggesties

De ouders vragen in hun brief aan de bisschoppen om een welkome sfeer te creëren voor gezinnen in de Kerk. Ze doen ook zelf enkele suggesties om die te bevorderen, onder meer het expliciet welkom heten van gezinnen met kinderen en minstens eens per jaar in de homilie en regelmatig in het parochieblad aandacht eraan te besteden.

Lees de integrale tekst van de brief van de jonge ouders op de website van Katholiek Nieuwsblad.

Bron: Katholiek Nieuwsblad