Nederland: kerkgangers missen fysieke samenkomst
Na bijna twee jaar corona missen kerkgangers in Nederland het meest de fysieke samenkomsten in de kerk, blijkt uit een onderzoek van Actie Kerkbalans. Bijna de helft van de ondervraagde kerkleden noemt het fysieke aanwezig zijn bij diensten en vieringen als grootste gemis. Dit is een opvallend verschil met vorig jaar, toen het samen zingen het meest werd gemist.
Het onderzoek is uitgevoerd door Citisens, een bureau met veel ervaring met vergelijkbare onderzoeken voor onder andere gemeentelijke overheden. Een 2.000-tal mensen nam aan de bij Actie Kerkbalans betrokken kerkgenootschappen deel: de rooms-katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, de Oudkatholieke Kerk en de Evangelische Broedergemeente.
Nood aan contact met andere gelovigen
Het onderzoek geeft het duidelijke signaal dat veel kerkgangers de contacten die ze hebben via hun kerk missen, zegt Anna Kruse, woordvoerder van Actie Kerkbalans. De kerk voorziet in een behoefte van kerkbetrokkenen om elkaar te zien, betrokken te zijn bij elkaar, samen het geloof te delen en samen de sacramenten te vieren. Juist het ‘samen kerk-zijn’ heeft grote waarde. In coronatijd is dit minder mogelijk. Nu de crisis langer duurt, missen parochianen dan ook vooral deze contacten en betrokkenheid bij elkaar.
Voorkeur voor fysieke aanwezigheid
De Nederlandse studie maakt duidelijk dat vieringen via livestream worden gewaardeerd. 47 procent van de kerkgangers volgde in de lockdown diensten online en 69 procent van de ondervraagden heeft dit ook als prettig ervaren. Desondanks wil 45 procent liever niet op digitale wijze betrokken blijven. Kerkgangers waarderen digitale vieringen wanneer het echt niet anders kan. Maar tegelijk willen zij ook liever terugkeren naar fysieke samenkomsten, eens de crisis voorbij is. Toch vindt 40 procent het prettig om ook in de toekomst kerkdiensten op een ander moment te kunnen terugkijken of beluisteren. 33 procent wil digitaal blijven meeleven met kerkdiensten.
Bron: rkkerk.nl