Nederlands bisdom verwelkomt 2 nieuwe congregaties

In het bisdom Rotterdam worden twee nieuwe religieuze communiteiten gevestigd.
04/06/2023 - 09:00
Zuster Jacinta en zuster Lucia met bisschop Van den Hende
Zuster Jacinta en zuster Lucia met bisschop Van den Hende © Parochie HH. Petrus en Paulus

Bisschop Van den Hende heeft in zijn Pinksterbrief aan de religieuzen van zijn bisdom aangekondigd dat er weldra twee nieuwe religieuze communiteiten  worden verwelkomd. In de stad Leiden start een kleine communiteit van Indonesische zusters van de congregatie SJMJ (voorheen JMJ: zusters van Jezus, Maria en Jozef). De zustercongregatie heeft haar oorsprong in 1822 in Amersfoort. In 1857 werd het moederhuis gevestigd in Den Bosch. Sinds 1898 zijn de zusters ook werkzaam in Indonesië. Bisschop Van den Hende schrijft dat hun komst mogelijk is dankzij de goede samenwerking met zuster Theresia Supryati, de huidige generale overste, die hij leerde kennen tijdens zijn studententijd in Rome en waarmee hij sinds die tijd goede contacten heeft onderhouden.

In de regio Den Haag vestigen zich na de zomer paters Assumptionisten uit België en Congo. De Assumptionisten werden door Emmanuel d'Alzon in 1850 in het Franse Nîmes gesticht. Zijn congregatie legde zich bij aanvang toe op het onderwijs van jongens van arme ouders, journalistiek (met de oprichting van La Croix in de jaren 1880), het organiseren van bedevaarten en de zorg voor arbeidersgezinnen. De paters krijgen in eerste instantie de zorg toevertrouwd van de Franstalige parochie Tous les Saints. 

Door de komst van deze nieuwe communiteiten in het bisdom Rotterdam wordt de aanwezigheid van het charisma van het religieuze leven in ons midden versterkt, schrijft de bisschop. Hij hoopt dat de al aanwezige religieuzen in het bisdom de start van de nieuwe religieuzen met hun gebed willen begeleiden en spreekt zijn dank uit voor hun aanwezigheid en inzet in de Kerk van Rotterdam.

Bron: Bisdom Rotterdam