Nederlandse ambassadrice overhandigt geloofsbrieven aan de paus

De Nederlandse historica en diplomate Caroline Weijers heeft zaterdag haar geloofsbrieven overhandigd aan paus Franciscus.
22/10/2018 - 16:53
Koning Willem-Alexander met zijn kinderen op privé-audiëntie bij Franciscus
Koning Willem-Alexander met zijn kinderen op privé-audiëntie bij Franciscus © OSR

Caroline Weijers, de nieuwe Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel, heeft zaterdag haar geloofsbrieven overhandigd aan paus Franciscus. Zij volgt prins Jaime op, de zoon van prinses Irene en neef van koning Willem-Alexander die in oktober 2014 aan zijn diplomatieke missie bij de Heilige Stoel begon.

Vrouwelijke ambassadeurs zijn al langer geen uitzondering in Rome. Zo stuurden eerder ook al verschillende Afrikaanse en Aziatische landen een ambassadrice naar de Heilige Stoel. Recent nog werd Callista Gingrich aangesteld tot VS-ambassadeur bij de Heilige Stoel. De Duitse ambassadeur Annette Schavan heeft haar mandaat nog maar sinds vorige zomer beëindigd.

Caroline Weijers, die doctoreerde in de geschiedeniswetenschappen aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, was de afgelopen jaren projectleider van de Conferentie van Honoraire Consuls 2018. Ze was al in diverse landen actief, onder meer in Marokko en Zuid-Afrika, als attaché van de permanente vertegenwoordiging bij de EU en als Nederlands ambassadeur van 2006 tot 2009 in Cotonou (Benin) en van 2009 tot 2012 in Tunis (Tunesië) Sinds 2017 was zij projectleider voor de Conferentie van Honoraire Consuls bij het Directoraat Generaal van Politieke Zaken. Naast Nederlands spreekt zij onder meer ook nog Jiddisch en Arabisch.