Nederlandse bisschoppen op ad-liminabezoek in Rome

Het ad-liminabezoek van de Nederlandse bisschoppen gaat dat van de Belgische en de Duitse bisschoppen vooraf.
07/11/2022 - 11:51
Sint-Pietersbasiliek
Sint-Pietersbasiliek © Vatican Media

De Nederlandse bisschoppen starten vandaag op de feestdag van Sint-Willibrord, de patroonheilige van hun land, met hun ad-liminabezoek aan de graven van de heilige Petrus en de heilige Paulus in Rome. Een ad-liminabezoek vindt in de regel om de vijf jaar plaats, maar mee door de coronapandemie dateert het vorige bezoek van de Nederlandse bisschoppen al van 9 jaar geleden. 

Bisschop Jan Liesen van Breda heeft om gezondheidsredenen afgezegd voor de reis. Hij heeft kanker en wordt daarvoor behandeld. Bisschop Harrie Smeets van Roermond, die ook al ernstig ziek is, reist wel mee. Op vrijdag 11 november worden de bisschoppen in groep ontvangen door paus Franciscus. Twee dagen later, op zondag 13 november, keren zij terug naar Nederland. Het bezoek is ook een uitgelezen kans voor contacten en uitwisseling met de verschillende dicasteries, de departementen van de Romeinse curie, die samen met de paus het bestuursapparaat vormen van de wereldkerk. 

De Nederlande bisschoppen hebben onlangs een rapport over de Rooms-katholieke Kerk in Nederland naar het Vaticaan gestuurd. Daarin spreken zij hun bezorgdheid uit over de leegloop van de Kerk en het gebrek aan geloofskennis onder de Nederlanders.

Bekijk hieronder de video waarin de Nederlandse bisschoppen vooruitkijken naar het Ad Limina en vertellen over hun verwachtingen van het bezoek. 

Bron: RKK Nederland/kro-ncrv.nl/katholiek