Nederlandse bisschoppen terughoudend over homozegening

De Nederlandse bisschoppenconferentie verklaart dat alleen 'afzonderlijke gelovigen' gezegend kunnen worden en niet de 'irreguliere relatie'.
23/01/2024 - 09:40
Nederlandse bisschoppenconferentie
Nederlandse bisschoppenconferentie © Ramon Mangold / SRKK

De Nederlandse bisschoppen reageerden op 17 januari op de Vaticaanse verklaring Fiducia supplicans die de zegening van koppels in 'irreguliere situaties' mogelijk maakt. 

De reactie op de website van de Nederlandse bisschoppenconferentie is voorzichtig geformuleerd en opent met een steunbetuiging aan de intenties van paus Franciscus.

Omdat onze Kerk een verwelkomende Kerk is, onderstrepen de Nederlandse bisschoppen, met paus Franciscus, het pastorale belang van nabijheid en begeleiding.

Terwijl de Vaticaanse verklaring Fiducia supplicans echter spreekt van de zegening van koppels in irreguliere situaties [zoals hertrouwde echtgescheidenen] en koppels van hetzelfde geslacht, zeggen de Nederlandse bisschoppen dat alleen afzonderlijke gelovigen gezegend kunnen worden. 

Het is mogelijk een gebed uit te spreken over afzonderlijke gelovigen die in een irreguliere verhouding leven. 

De gekozen bewoordingen van de zegening moeten bovendien duidelijk maken dat het niet om een inzegening of bevestiging van een irreguliere relatie gaat. 

Voor de Nederlandse bisschoppen heeft de zegen als doel te leven in overeenstemming met [Gods] bedoelingen met de schepping van man en vrouw en van het huwelijk.

De Nederlandse bisschoppen reageren daarmee een stuk terughoudender tegenover de mogelijkheid om koppels in irreguliere situaties te zegenen dan de meeste Franse en Duitse bisschoppen. De Belgische bisschoppen reageerden tot nu toe niet gezamenlijk op Fiducia supplicans. 

Bronnen: Reactie Nederlandse bisschoppenconferentie  - Verklaring Fiducia supplicans (Engels)