Nederlandse protestanten zoeken oplossing voor het doopsel

De Protestantse Kerk in Nederland gaat na hoe zij met een 'verlengde arm' toch nog doopplechtigheden kan laten plaatsvinden.
07/05/2020 - 14:58
Doop in de Sixtijnse Kapel
Doop in de Sixtijnse Kapel © Vatican Media

De leiding van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) overweegt om met een verlengde arm te dopen en zo te voldoen aan de veiligheidsregel van 1,5 meter afstand tussen personen om coronabesmetting te voorkomen. Zo kan de doopschaal of -schelp gebruikt worden en kan de doopplechtigheid ondanks de coronaregels toch plaatsvinden.

Tijdens de doopceremonie wordt het doopwater driemaal (in de naam van de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest) over het hoofd van de dopeling gegoten. Dopen is wezenlijk voor de christelijke Kerk. De doop laat zien hoe God ons door zijn genade doet opstaan tot  nieuw leven. De doop verbindt ons aan de gemeenschap van mensen rondom Christus: de Kerk. We kunnen de doop niet missen, schrijft de PKN.

De koepel van protestantse kerken in Nederland benadrukt dat het geen nieuwe theologie betreft. Er wordt alleen maar nagegaan hoe het doopsel in deze specifieke tijd toch nog kan worden toegediend. Overeenkomstig de Nederlandse richtlijnen blijft de doopplechtigheid beperkt tot de kinderen en de ouders.  Grootouders, andere familieleden en vrienden zijn voorlopig nog altijd niet toegelaten.

Bron: kro-ncrv.nl/katholieknieuws