Nicaragua: overheid neemt activa Rode Kruis in beslag

Feitelijk wordt het Rode Kruis verbannen en worden zijn complete patrimonium én alle activa door de sandinistische overheid overgenomen
12/05/2023 - 15:06
Protesten in Nicaragua
Protesten in Nicaragua © Kerk in Nood

Het sandinistische bewind in Nicaragua, dat een kwalijke faam heeft verworven door zijn onderdrukking van de mensenrechten en de democratie, heeft eerder van de week het hele patrimonium en alle activa die toebehoorden aan het Nicaraguaanse Rode Kruis in beslag genomen. Voortaan worden alle taken van de organisatie overgenomen door het ministerie van Volksgezondheid. Vorig jaar in maart werd Rodekruiscoördinator Thomas Ess uitgewezen. Maar het Rode Kruis maakte zich toen nog niet veel zorgen en ging ervan uit dat de humanitaire hulpverlening gewoon kon worden voortgezet.

De beslissing dreigt ook gevolgen te hebben voor de gevangenen, omdat het Internationale Rode Kruis als enige ngo politieke gevangenen kan bezoeken in verschillende gevangenissen in Nicaragua. 

Het bewind in Nicaragua heeft eerder al de status van tal van andere ngo's en maatschappelijke organisaties ingetrokken wegens vermeende administratieve onregelmatigheden. Dit ging gepaard met straffen zoals het opschorten van de diplomatieke relaties met de Heilige Stoel, het ontnemen van de nationaliteit van dissidenten of de uitwijzing van ambassadeurs van verschillende landen, onder meer die van de Heilige Stoel.

Bron: Diario Las Americas/Europa Press