Niemand kan gedwongen worden tegen zijn geweten in te handelen
In een ferme verklaring naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de Britse abortuswet van 1967 schrijven de katholieke bisschoppen van Engeland en Wales dat geen enkele arts kan gedwongen worden om tegen zijn geweten in te handelen. De kerkleiders stellen vast dat vele artsen en ander verzorgend personeel geconfronteerd worden met het feit dat het recht op gewetensbezwaren uitgehold is. Maar desondanks is het persoonlijke geweten onschendbaar. Niemand kan gedwongen worden om tegen zijn of haar goed geïnformeerde geweten over deze zaken in te handelen.
Wij stellen een erosie vast van het respect voor mensen met gewetensbezwaren tegen abortus. Britse bisschoppen.
Cultuur van respect en zorg
De kerkleiders erkennen dat abortus een ernstige beslissing is, beïnvloed door factoren zoals een dreigende aantasting van de mentale of lichamelijke gezondheid, niet weten hoe om te gaan met zwangerschap, aan zijn lot overgelaten worden, onder druk staan, een gebrek aan ondersteuning of de diagnose van een handicap. Daarom bemoedigen zij tot mildheid en begrip voor vrouwen die om allerhande redenen tot abortus besluiten. Maar tegelijk manen zij aan tot meer respect voor het kind in de moederschoot en meer zorg voor moeders die zwanger zijn. Elk ongeboren menselijk leven heeft een intrinsieke waarde en waardigheid, ook ongeboren kinderen met een beperking.
Leven is een recht, geen voorrecht
De bisschoppen uit Engeland en Wales brengen hulde aan moeders die hun zwangerschap hebben voortgezet in moeilijke omstandigheden en politici die zich hebben ingezet om de wetgeving te hervormen om het ongeboren leven beter te beschermen. Ze vragen ook die inzet voor waardigheid van het menselijk leven en het ongeboren kind voort te zetten.
Bron: The Tablet