Nietigverklaring kerkelijk huwelijk voortaan gratis

In een pas gepubliceerd document schrijft paus Franciscus voor dat de nietigverklaring van een kerkelijk huwelijk voortaan gratis dient te gebeuren.
13/02/2016 - 17:00

Paus Franciscus heeft in een nieuw, op 7 december 2015 gedateerd administratief document bepaald dat de vaststelling van de nietigheid van kerkelijke huwelijken, die in principe voor de duur van het hele leven worden afgesloten, door de Vaticaanse rechtbank Rota voortaan gratis moet gebeuren. Dat ontslaat de betrokkenen echter niet van de morele verplichting om een gift te doen voor arme mensen.   Het kerkelijk recht voorziet al langer de mogelijkheid om de nietigheid van het huwelijk vast te stellen en in zeldzame gevallen het huwelijk te ontbinden. In september nog publiceerde paus Franciscus een Motu proprio voor de vereenvoudigde vaststelling van de nietigheid van huwelijken. Het nu gepubliiceerd Rescriptum ex audientia verduidelijkt de twee eerder gepubliceerde Motu proprio met een herziening van de voorheen geldende normen over de nietigheid van huwelijken, die bij het begin van het Jubeljaar op 8 december van kracht werden.

Sacra Rota Romana

Paus Franciscus schrijft nu dat die nieuwe regels beter de nabijheid van de Kerk met de betrokken gebroken gezinnen moeten uitdrukken. Hij onderstreept dat de nieuwe procedure nog moet geharmoniseerd worden met de normen van de Romeinse Rota. Die Rota - voluit Sacra Rota Romana - is samen met de Apostolische Penitentiarie en de Hoogste Rechtbank van de Apostolische Signatuur een van de drie rechtbanken van de Romeinse Curie. Franciscus bepaalt verder dat de decaan van de Rota om ernstige redenen kan afzien van de te volgen procedure.   

Een kerkelijk huwelijk kan om diverse redenen nietig zijn, onder meer op basis van vormfouten zoals het ontbreken van getuigen. Via een procedure kan de nietigheid van het huwelijk door een kerkelijke rechtbank worden vastgesteld. De vaststelling van nietigheid van een kerkelijk huwelijk gebeurt onder meer als het huwelijk onder dwang werd gesloten of bij psychische onvolwassenheid.       

De  Duitstalige redactie van Radio Vaticana geeft meer tekst en uitleg bij het nieuwe document.

Bron: Radio Vaticana