Nieuw netwerk voor 'denken over godsdienst en beperking'
Mensen met een (verstandelijke) beperking stellen heel wat vragen, ook over zinbeleving. Waarom heeft God mij zo gemaakt? Waarom komt Jezus mij niet genezen? Houdt Jezus van mij? Ook zorgverleners en familie zitten dikwijls met vragen. Is mijn kind ook naar Gods evenbeeld gemaakt? Hoe praat je over doodgaan met iemand met een verstandelijke beperking?
Al deze vragen zijn niet altijd makkelijk aan te kaarten in een professionnele context, zels niet in christelijk geïnspireerde voorzieningen, legt Talitha Cooreman uit, postdoctoraal onderzoekster aan de UCLouvain. Zogenaamde 'theologians of disability' houden zich er al langer mee bezig. We hopen met dit netwerk bruggen te bouwen tussen theologen en mensen uit de praktijk, maar ook tussen mensen uit de praktijk onderling.
Gedeelde vreugde en zinzorg
Met tienen zaten ze rond de tafel voor de officiële lancering van het netwerk. Taart en koffie waren daarbij een belangrijk onderdeel: Convivialité, benadrukt Cooreman in het Frans. De term laat zich nog niet zo makkelijk vertalen en suggereert veel meer dan het Nederlandse 'gezelligheid'. Iedereen die werkt met mensen met een beperking, weet hoe belangrijk dit is.
Initiatiefnemers zijn Axel Liégeois van de KU Leuven, de genoemde Talitha Cooreman-Guittin en Dorien Veltens van de Broeders van Liefde. Een deel van hun academische activiteiten wijdden aan het christelijk theologisch denken over beperking. Ze zijn ook alle drie actief in deze sector.
Zinzorg is de kern van dit nieuwe netwerk.
Wie interesse heeft in het netwerk, contacteert axel.liegeois@kuleuven.be.