Nieuw ‘Orthodox Centrum Ambiorix’ in Brussel

Dinsdagavond heeft metropoliet Athenagoras in Brussel een nieuwe polyvalente zaal ingewijd die hij van de Cyprus-orthodoxe Kerk heeft gekregen.
12/01/2023 - 14:42
Metropoliet Athenagoras zegent het nieuwe 'Orthodox Centrum Ambiorix’ in Brussel in
Metropoliet Athenagoras zegent het nieuwe 'Orthodox Centrum Ambiorix’ in Brussel in © Orthodox Archdiocese

Metropoliet Athenagoras van het oecumenische patriarchaat van Constantinopel heeft dinsdagavond, omringd door vele gasten, het Orthodox Centrum Ambiorix aan het gelijknamige plein in Brussel ingezegend. Het gebouw waarin de nieuwe polyvalente zaal gelegen is, werd onlangs door de Cyprus-orthodoxe Kerk aan het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel geschonken. Er was dus natuurlijk hoog bezoek uit Cyprus – de secretaris van de heilige synode van de Cyprisch-orthodoxe Kerk vertegenwoordigde de kersverse patriarch Georgios – en er waren een trisagion (Byzantijnse hymne) en woorden van dank en lof voor diens voorganger Chrysostomos II van Cyprus, die enkele maanden geleden overleden is.

Dit centrum wil een plek zijn voor ontmoeting, zowel onder orthodoxen onderling als voor oecumenische en interreligieuze bijeenkomsten. Athenagoras van België

Dilemma

Bij de inzegeningsplechtigheid waren dan ook tal van vertegenwoordigers van de verschillende christelijke denominaties in ons land aanwezig: mgr. Etienne Quintiens vertegenwoordigde de katholieke Kerk in België en ook de apostolische nuntius – mgr. Franco Coppola – was er, net als de voorzitter van de anglicanen in België – kanunnik Jack McDonald – en David Vandeput namens de protestanten. Maar vooral de orthodoxe diversiteit viel op: aartsbisschop Georges Kourie van de Syrisch-orthodoxe Kerk, Aboena Aghabios van de Koptisch-orthodoxen, en verschillende priesters van Russisch-orthodoxe, Roemeens-orthodoxe en Georgische origine. Hulpbisschop Joachim van Apollonia las bovendien een boodschap van oecumenisch patriarch Bartholomeüs voor.

Patriarch Bartholomeüs wenst dat dit centrum een ‘nieuw venster op de orthodoxie’ in het Westen wordt.