Nieuw schilderij ontdekt van Raphael

Het portret van Maria Magdalena werd in 1504 op een populierenpaneel gemaakt.
19/09/2023 - 10:00
De Maria Magdalena van Raphael
De Maria Magdalena van Raphael © Instagram

Specialisten hebben tijdens een internationale conferentie in Pergola (Midden-Italië) gezegd dat zij een nieuw schilderij van Raphael (1483-1520) hebben ontdekt met een afbeelding van Maria Magdalena. 

Het kunstwerk dateert uit 1504 en behoort tot een buitenlandse privécollectie. Raphael schilderde daarbij het gezicht van Chiara Fancelli, de vrouw van Perugino, op een populierenhouten paneel van 46 cm bij 34 cm.

Er zijn nog twee andere portretten van Raphael waarop Maria Magdalena staat afgebeeld, maar dit portret zou ouder zijn. Het wordt aan de oude Italiaanse meester toegeschreven op basis van de stoftechniek om de voorbereidende tekening op papier over te brengen naar het paneel. Volgens de kunstkenners toont de gratie in de compositie de grote invloed van Leonardo da Vinci op de schilder.

Rafaël (Raffaello Sanzio) was een Italiaanse kunstschilder en architect uit de hoogrenaissance. Naast fresco's, altaarstukken en portretten maakte hij ontwerpen voor kerken, palazzo's en wandtapijten

Bron: Ansa