Nieuw statuut voor de bank van het Vaticaan

Paus Franciscus zet zijn de financiële hervorming voort met een nieuw statuut voor het Istituto per le Opere di Religione (IOR), de Vaticaanse bank.
12/08/2019 - 14:07
De ingang van de Bank van het Vaticaan
De ingang van de Bank van het Vaticaan © Vatican Media

Paus Franciscus heeft in een handgeschreven brief, en op advies van de Raad van Kardinalen, enkele wijzigingen doorgevoerd in de nieuwe statuten voor het Istituto per le Opere di Religione (IOR, het Instituut voor Religieuze Werken), beter bekend als de bank van het Vaticaan. De aanpassingen worden voor een periode van 2 jaar op proef van kracht, daarna volgt er een evaluatie.

De belangrijkste wijzigingen zijn de afschaffing van een interne audit en de beperking van de zittingstermijn van kardinalen. Werknemers van het IOR mogen niet langer nevenactiviteiten uitvoeren. De raad van commissarissen wordt uitgebreid van vijf naar zeven leden en krijgt het recht om externe accountants voor te dragen. Het management van de bank zal in de toekomst elke maand schriftelijk verslag uitbrengen over de economische situatie. Het vorige statuut dateerde van 1990.

Het Instituut voor Religieuze Werken werd opgericht in 1942. Het is verantwoordelijk voor het behoud en beheer van de financiën en de administratie van roerende en onroerende goederen die door fysieke of rechtspersonen aan het Instituut zijn overgedragen of toevertrouwd voor religieuze of liefdadigheidsdoeleinden. Sinds 2010 werd een ingrijpende hervorming doorgevoerd om te beletten dat de instelling misbruikt wordt voor het witwassen van geld of de financiering van terrorisme.

Bron: Vaticannews.va/Kathpress.at