Nieuw tijdperk van samenwerking tussen Nederland en het Vaticaan
Prins Jaime van Bourbon-Parma, die aan de slag gaat als ambassadeur van zijn land bij de Verenigde Naties en die tot voor kort nog ambassadeur was van Nederland bij de Heilige Stoel, blikt tevreden terug op de periode dat hij ambassadeur was bij het Vaticaan. Tot nog niet zo lang geleden was onze relatie gebaseerd op onze verschillen.
In een gesprek met The Tablet zegt hij dat er tijdens zijn verblijf in Rome in geslaagd is om een nieuwe fase van samenwerking tussen beide landen in te luiden. De prins verwijst naar de coöperatie in verband met Syrië, het bezoek van het Nederlandse koningspaar, de gemeenschappelijke strijd tegen de klimaatopwarming en als hoogtepunt de unieke tentoonstelling met kunstwerken van de Nederlandse meester Rembrandt in de Vaticaanse Musea.
De 45-jarige ambassadeur erkent dat de nieuwe wind die er met deze paus in het Vaticaan waait tot deze ommekeer heeft bijgedragen. Met de Vaticaanse diplomatie delen wij de bezorgdheid om vrede, het klimaat, migratie, mensenrechten, armoedebestrijding en zelfs de discussie over de toekomst van Europa. Een goede samenwerking maakte het veel eenvoudiger om netelige kwesties aan te pakken omdat er dan niet langer sprake is van debat, maar van een echte dialoog. Dat vereist wederzijdse openheid en vertrouwen. Knipogend wijst hij nog op de parallel tussen Rembrandt en deze paus: Beiden delen de aandacht voor de gemarginaliseerden en het lijden. Paus Franciscus maakt duidelijk dat het geloof niet kan beperkt worden tot binnen de muren van de kerk.
De prins benadrukt nog dat de strijd tegen de religieuze verdeeldheid een fundamenteel onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis, omdat de strijd voor onafhankelijkheid ook een strijd was voor de vrijheid van godsdienst tegen de katholieke Spaans-Habsburgse regering die het protestantisme probeerde te onderdrukken. Maar ook nog toen mijn moeder katholiek werd ten tijde van haar huwelijk met mijn vader Carlos Hugo, hertog van Parma, ontstond er een constitutionele crisis. Het was toen nog een schandaal dat een lid van het Nederlandse Koningshuis katholiek werd. Vandaag is het secularisme toegenomen, maar ook de wederzijdse tolerantie tussen protestanten en katholieken. Onze koning Willem-Alexander is gehuwd met de katholieke koningin Máxima, die bovendien uit Argentinië afkomstig is.
De prins-ambassadeur bemerkt dat er ook in de katholieke Kerk veel is veranderd. Vandaag wordt de nadruk gelegd op de versterking van de eenheid onder de christenen en het bouwen van bruggen met andere godsdiensten. De ervaring die ik hier in Rome heb opgedaan zal mij bijzonder goed van pas komen bij mijn nieuwe taak bij de Verenigde Naties. Daar zal vooral veel aandacht uitgaan naar het onderwijs, de gezondheidszorg en de hulp en financiële ondersteuning van migranten en vluchtelingen.
Bron: The Tablet