Nieuwe aartsbisschop voor Burundese hoofdstad Bujumbura

Mgr. Gervais Banshimiyubusa volgt een aartsbisschop op die een fel verdediger was van de democratie en de mensenrechten, en met de dood werd bedreigd.
26/03/2018 - 16:17

Paus Franciscus heeft mgr. Gervais Banshimiyubusa (66), bisschop van Ngozi en voorzitter van de Burundese bisschoppenconferentie, benoemd tot nieuwe aartsbisschop van de hoofdstad Bujumbura. Tegelijk accepteerde de paus het ontslag van de huidige aartsbisschop van Bujumbura, mgr. Evariste Ngoyagoye (76).

Evariste Ngoyagoye werd in 1980, op zijn 38ste, benoemd tot bisschop van Bubanza. In 2006 benoemde paus Benedictus XVI hem tot aartsbisschop van Bujumbura. In mei 2015 probeerden aanhangers van president Pierre Nkurunziza hem te vermoorden, kort voor de controversiële verkiezingen. Maar die aanslag werd verijdeld. De aartsbisschop had kort daarvoor het geweld van jongerenbendes van de president aangeklaagd en ervoor gewaarschuwd dat het land in de wetteloosheid dreigde weg te zinken omdat de president de grondwet naast zich neerlegde om toch maar herkozen te worden. In die periode werden ook verschillende priesters bedreigd. Heel wat geestelijken moesten naar het buitenland vluchten.

Evariste Banshimiyubusa, de nieuwe aartsbisschop van Bujumbura,  werd in 1981 tot priester gewijd. In 2000 werd hij eerst coadjutor bisschop en vanaf 2002 bisschop van Ngozi, een bisdom in het noorden van Burundi. In 2011 werd hij voorzitter van de Burundese Bisschoppenconferentie.

Naar schatting 60 procent van de Burundezen is katholiek. Volgens Afrikaanse media streeft de Heilige Stoel met de benoeming van de nieuwe aartsbisschop naar een normalisatie van de relaties met de Burundese machthebbers.

Bron: I.Media