Nieuwe abt in Montecassino

De abdij van Montecassino werd in de 6de eeuw gesticht door de heilige Benedictus zelf en wordt beschouwd als de belangrijkste abdij van het Westen.
11/01/2023 - 12:29
Montecassino
Montecassino © KRO

Paus Franciscus heeft Dom Luca Antonio Fallica (63) aangesteld als 193ste abt van de abdij van Montecassino, waar de heilige Benedictus (480-547) begraven ligt. Benedictus was een monnik en abt die de naar hem genoemde kloosterorde, de eerste in het Westen, heeft gesticht. Hij stichtte de abdij van Montecassino en schreef er zijn beroemde kloosterregel waarmee hij de basis legde voor het kloosterleven in het Westen. De abdij, tussen Rome en Napels, is het moederklooster van alle benedictijnenkloosters. Zij was in de middeleeuwen een van de belangrijkste en invloedrijkste abdijen van het westerse christendom. De abdij werd ook verschillende keren verwoest, de laatste keer tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Dom Luca is de voormalige prior van het klooster van de Heilige Drie-eenheid in Dumenza, in de provincie Varese. Hij werd in 1959 in Ascoli geboren en groeide op in Ancona. Na zijn studies rechten trad hij in 1985 in het klooster van Praglia (nabij Padua) in. In 1989 richtte hij met enkele medebroeders de kloostergemeenschap van de Heilige Drie-eenheid op, die momenteel is gevestigd in Dumenza. Van 2010 tot december 2022 was hij prior van die gemeenschap. 
 
Bron: Vaticannews.va/Avvenire