Nieuwe apostolische nuntius voor Rusland

De toenadering tussen het Vaticaan en het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou is een topprioriteit voor de nieuwe nuntius in Rusland.
08/11/2020 - 11:00
Een orthodoxe delegatie uit Moskou bij paus Franciscus
Een orthodoxe delegatie uit Moskou bij paus Franciscus © Vatican Media/ROC

Aartsbisschop Giovanni d'Aniello, de nieuwe apostolische nuntius in Rusland, is zijn opdracht begonnen met een bezoek aan het departement externe relatisvan het patriarchaat van Moskou. Hij had er een ontmoeting met metropoliet Hilarion, de 'nummer twee' van het patriarchaat die voorheen nog afgevaardigde van de Russisch-orthodoxe Kerk was bij de Europese Instellingen in Brussel.

Eind 2009 kwamen er tijdens het pontificaat van paus Benedictus XVI volwaardige diplomatieke relaties tot stand tussen de Heilige Stoel en Rusland. In 2010 werd voor het eerst sinds de Russische revolutie ook opnieuw een apostolische nuntius aangesteld. Plannen voor een pausbezoek kregen nooit concreet vorm, maar tijdens de reis van paus Franciscus  in 2016 naar Cuba vond er wel een ontmoeting plaats van de paus met de Russische patriarch Kirill. Dat was de eerste ontmoeting tussen de patriarch van Moskou en de paus sinds het schisma van 1054.

De nieuwe nuntius d'Aniello stelde zijn Russische gesprekspartners meteen gerust en onderstreepte dat hij het als een van zijn belangrijkste taken ziet om de oecumenische relaties met het patriarchaat te versterken.

Bron: Vaticannews.va