Nieuwe archeologische vondst onder Heilig Grafkerk in Jeruzalem

Terwijl in Gaza de oorlog woedt, is in Jeruzalem de restauratie hernomen van de Heilig Grafkerk, voor christenen de heiligste plaats.
29/12/2023 - 12:16
Aedicula binnen in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem
Aedicula binnen in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem © CC Jorge Láscar via Flickr

De restauratie van de Heilig Grafkerk op de plaats van Jezus' kruisiging, begrafenis en wederopstanding was stilgelegd na de aanslagen van 7 oktober en de daaropvolgende oorlog. Maar in december werden de werken hervat. 

Met Kerstmis publiceerden de toezichthoudende archeologen en historici van de Sapienza Universiteit in Rome een tussenrapport.

Onder wat nu de Aedicula is, de kleine kapel in het midden van de rotonde, ontdekten ze een ronde marmeren sokkel gemaakt van hergebruikte Romeinse stenen met een diameter van zes meter. Het zou gaan om het eerste monument boven het vereerde graf van Jezus. De basis was omgeven door een voorplein met drie treden naar het oosten en twaalf steunpunten van wat vermoedelijk eens kolommen waren. De onderzoekers hopen in de komende maanden een duidelijker beeld te krijgen van het oorspronkelijke plein waarop keizer Constantijn vervolgens een basiliek bouwde. Want na de restauratie gaat de vloer van de Aedicula onherroepelijk weer dicht. 

Bron: Kathpress (Duits)