Nieuwe Bijbelteksten ontdekt dankzij NASA-technologie

Bij het inscannen van de rollen van Qumran voor een onlinebibliotheek zijn enkele belangrijke teksten ontdekt.
03/05/2018 - 11:39
Bijbelrol tijdens de expo Heilig Schrift in Utrecht
Bijbelrol tijdens de expo Heilig Schrift in Utrecht © Museum Catharijneconvent/Philippe Keulemans

De Israëlische onderzoeker Oren Ableman heeft dankzij het gebruik van de gesofisticeerde beeldtechnologie van de NASA nieuwe tekstfragmenten van de Dode Zeerollen achterhaald en ontcijferd. De papyrusfragmenten van de 3de eeuw voor  tot de 1ste eeuw na Christus werden tussen 1946 en 1956 ontdekt. Maar pas nu werden enkele voor de ogen onzichtbare tekstfragmenten gereconstrueerd, onder meer een onbekend handschrift in het oud-Hebreeuws van een nog onbekende verdwenen of nog niet teruggevonden rol.

De onderzoekers maken gebruik van 28 soorten lichtinval om de rollen te bestuderen. Jerusalem Post

De meeste teksten zijn afkomstig uit de Bijbelboeken Leviticus en Deuteronomium. Er werden ook teksten met aanwijzingen voor het verloop van de diensten in de tempel gevonden. Maar de meest betekenisvolle ontdekking is een met de hand geschreven tekst van het begin van Psalm 147,1, die aanzienlijk korter is dan de psalmversie die wij nu kennen. Oren Ableman: We bestudeerden de tekstfragmenten aanvankelijk onder de microscoop. Maar wij konden niets merkwaardig ontdekken. Dankzij de beeldtechnologie ontdekten wij dat de fragmenten afkomstig waren van verschillende ons al bekende rollen. Dit doet ons hopen dat wij nog meer belangrijke ontdekkingen kunnen doen.

De ruim duizend papyrusrollen en manuscripten, die door de herders in 12 grotten van Qumran werden ontdekt, leverden al eerder belangrijke informatie op over de ontstaansgeschiedenis van de Bijbel en het milieu waarin de teksten werden overgeleverd. Momenteel worden de rollen in infrarood en in kleur met geavanceerde technologie gescand. De kwaliteit van die scans zou volgens Oren Ableman die van het origineel evenaren.

Bron: Jerusalem Post/Ha’aretz