Nieuwe burgemeester Rome door Heilige Deur

Virginia Raggi, de nieuwe burgemeester van Rome kondigde aan dat zij ook de katholieke Kerk streng wil aanpakken.
23/06/2016 - 12:20
© Virginia Raggi

Virginia Raggi is gisteren officieel aangetreden als nieuwe burgemeester van Rome. Een van haar eerste openbare optredens was de deelname aan een viering in de Sint-Jan van Lateranenbasiliek in het kader van het Jaar van Barmhartigheid. Daarbij betrad zij de basiliek, die ook de kathedrale kerk van het bisdom Rome is, door de Heilige Deur. De 37-jarige advocate, de eerste vrouwelijke burgemeester van Rome, beloofde haar kiezers dat ze korte metten zal maken met de bestuurlijke crisis in de Eeuwige Stad. Met een schuld van ongeveer 13 miljard euro dreigt het failliet voor de stad Rome.

Angst voor de Kerk

Virginia Raggi kondigde tijdens haar verkiezingscampagne bovendien een krachtig beleid aan tegen het bevoorrechte statuut van de katholieke Kerk. Zo zou ze deHeilige Stoel tussen de 250 en 400 miljoen euro aan gemeentelijke belastingen laten betalen. Volgens Raggi werden die belastingen nooit geïnd uit angst voor de macht van de Kerk.

Politiek onervaren

De principes van de verantwoordelijkheid om bijdragen te betalen gelden voor allen, dus ook voor de Kerk, zegt kardinaal Agostino Vallini, die als vicaris-generaal van Rome het bisdom namens de paus bestuurt, in een eerste reactie. Ik kan zeggen dat het Vicariaat van Rome, evenals Vaticaanstad en de Heilige Stoel – de term ‘kerk’ is veel te algemeen – bijdragen betaalt voor wat wordt uitgevoerd in faciliteiten die niet direct betrokken zijn.​ 

Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe burgemeester, met respect voor de normen van internationale verdragen, er zich rekenschap van geeft dat alles wat tot de Kerk behoort ook aan de Kerk moet toebehoren, voegde de  kardinaal eraan toe. Hij had zich al eerder al luidop afgevraagd of de nieuwe burgemeester wel over voldoende politieke ervaringen beschikt om de enorme organisatorische uitdagingen die bijvoorbeeld het Jaar van Barmhartigheid met zich meebrengt aan te gaan.

Bron: http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie