Nieuwe Chaldeeuwse bisschop in Iraaks-Koerdistan

De nieuwe Chaldeeuwse bisschop Azad Sabri Shaba studeerde ook in Rome en was korte tijd in Zweden actief. 
25/01/2022 - 09:00
De Koerdische stad Dohuk in Noord-Irak
De Koerdische stad Dohuk in Noord-Irak © Wikipedia

Kardinaal Louis Raphaël Sako, de Chaldeeuwse patriarch van Babylonië en aartsbisschop van Bagad, heeft Azad Sabri Shaba (55) gewijd tot de nieuwe Chaldeeuwse bisschop van het bisdom Dohuk, in de regio Koerdistan in Noord-Irak. Hij volgt er bisschop Rabban al-Qas (72) op.

De wijdingsplechtighed in de kathedraal van Dohuk werd bijgewoond door tal van bisschoppen en patriarchen uit binnen- en buitenland. Sinds 2014 en de opmars van Islamitische Staat (IS) in de Ninevehvallei zijn er vele christenen jezidi’s naar de streek van Dohuk gevlucht. Velen konden nog niet terugkeren naar huis, ook al is IS militair verslagen. 

Kardinaal Sako riep de nieuwe bisschop op extra zorg te dragen voor de vluchtelingen, ontheemden en armen. Wees een vader voor hen, een vriend en een verdediger van hun waardigheid en hun rechten. Niet alleen voor christenen, maar ook voor alle andere noodlijdenden.

De nieuwe bisschop is 55. Hij studeerde filosofie en theologie aan de universiteit van Bagdad en Rome. Na zijn priesterwijding in 1991 was onder meer een tijd werkzaam als aalmoezenier van de gemeenschap van Chaldeeuwse christenen in Zweden. 

Bron: Kathpress.at