Nieuwe congregatie voor mannelijke religieuzen in Frankrijk

Met de oprichting in Dijon van de congregatie van mannelijke religieuzen van Tyburn gaat de laatste wens van een toekomstige heilige in vervulling.
16/09/2018 - 11:00

95 jaar na de dood van de Franse religieuze Moeder Marie Adela Garnier is er in Frankrijk een mannelijke tak van de religieuzen van Tyburn opgericht. De mannelijke congregatie krijgt haar thuisbasis in het Franse Dijon, vlakbij de plaats waar Marie Adela Garnier op 15 augustus 1838 werd geboren. Marie Adela Garnier startte in 1885 in een kerk in Montmartre de eeuwige aanbidding van het Heilig Sacrament. In 1898 richtte ze een congregatie van vrouwelijke religieuzen op, toegewijd aan de eeuwigdurende aanbidding. In 1901 verhuisde zij naar Engeland en vestigde zich in historische dorpje Tyburn vlakbij Londen, waar eeuwenlang de galgen stonden waar de Londense misdadigers werden omgebracht. Tijdens de Reformatie werden er 105 priesters, zusters en leken terechtgesteld.

Tijdens een plechtigheid in een kapel nabij Dijon (Frankrijk) werden de priesters Manuel Agudelo Marin en Hector Nagles Santa postulant en meteen ook de eerste twee Tyburnmonniken. Daarmee ging een wens uit het testament van Moeder Marie Adela in vervulling. Daarin sprak zij het verlangen uit naar de oprichting van een orde van monniken, die zouden leven volgens de regel van de Heilige Benedictus. In 2016 werd een proces opgestart voor de heiligverklaring van Moeder Marie Adela Garnier.

Bron: The Tablet