Nieuwe gouden haan op toren van Notre-Dame in Parijs

Je raadt nooit wat de haan in zijn buik verbergt. Ontdek vijf verrassende weetjes.
18/12/2023 - 15:47
Aartsbisschop Laurent Ulrich van Parijs zegent de nieuwe haan van de Notre-Dame
Aartsbisschop Laurent Ulrich van Parijs zegent de nieuwe haan van de Notre-Dame © Belga

De nieuwe haan werd op zaterdag 16 december gezegend en gehesen naar de 96 meter hoge torenspits. Vijf markante weetjes. 

  1. De vorige haan was van koper en werd de dag na de brand van 2019 gevonden door een brandweerman terwijl hij een doorgang vrijmaakte. De haan was wel gedeukt, maar doorstond niettemin de brand. 
  2. De oude haan bevatte drie relikwieën van Saint-Denys en Saint-Geneviève (patroonheiligen van Parijs) en een fragment van de doornenkroon van Christus. Die kwamen ongeschonden uit de brand en werden overgebracht in de nieuwe haan, samen met een verzegelde tube met daarin de namen van 2000 mensen die bijdroegen aan de wederopbouw van de Notre-Dame. Op de foto zien we hoe de aartsbisschop van Parijs Laurent Ulrich die in de buik van de haan plaatst. Na de zegening werd de haan naar de torenspits van 96 meter hoog gehesen.
  3. De nieuwe haan werd ontworpen door Philippe Villeneuve, een van de Franse hoofdarchitecten van historische monumenten en verantwoordelijk voor de wederopbouw van de Notre-Dame. 
  4. In spirituele zin roept de haan christenen op om waakzaam te zijn. Denk ook aan de waarschuwing van Jezus aan Petrus: 'Ik verzeker je, in deze nacht, nog voordat de haan kraait, zul je Me drie keer verloochenen.' (Matteüs 26,34). Omdat de haan kraait bij zonsopgang staat hij ook symbool voor de overgang van duisternis naar licht en de verwachting van de verrijzenis. 
  5. De Gallische haan is bovendien het nationale symbool van Frankrijk

Bron: La Croix (Frans)