Nieuwe heiligen en gebeden voor Tridentijnse liturgie

De Congregatie voor de Geloofsleer heeft woensdag nieuwe gebeden en heiligen toe aan de Tridentijnse ritus.
28/03/2020 - 12:00

De Congregatie voor de Geloofsleer heeft de decreten Quo Magis en Cum Sanctissima over de Tridentijnse mis gepubliceerd. Quo Magis bevat zeven nieuwe, optionele prefaties die het eucharistische gebed inleiden. Zij kunnen tijdens de Tridentijnse mis gebruikt worden bij speciale gelegenheden, zoals de feestdagen van heiligen. Het tweede decreet voegt aan de Tridentijnse liturgische kalender zeventig feestdagen toe van heiligen die na 1960 heilig werden verklaard. Bovendien schept Cum Sanctissima de mogelijkheid om later ook de feestdagen van toekomstige heiligen toe te voegen.

De Tridentijnse mis is de gestandaardiseerde misvorm sinds het Concilie van Trente (1545-1563). De meest recente editie van het bijbehorende missaal werd in 1962 gepubliceerd, nog net vóór de liturgische hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie.

In 2007 stond paus Benedictus XVI met het motu proprio Summorum pontificum de viering toe van de buitengewone vorm van de mis, die na Vaticanum II in onbruik raakte, maar  nooit werd afgeschaft. Het document werd gepubliceerd met het oog op de herintegratie van de aanhangers van de Sint-Pius X​ Priesterbroederschap  in  de rooms-katholieke Kerk. De toenmalige paus hoopte ook dat beide vormen van de ritus elkaar wederzijds positief zouden beïnvloeden.

Wereldwijd viert naar schatting ongeveer 1 procent van de katholieke priesters de eucharistie in het Latijn.

Bron: Catholic News Service/Katholiek Nieuwsblad