Nieuwe naam voor joodse wijk van Nazareth

Met de naamsverandering wil de stad Illit verwarring met het Arabische Nazareth vermijden.
24/06/2019 - 13:48

De Israëlische stad Nazareth Illit heeft gekozen voor een naamsverandering. De naam van de stad betekent Opper-Nazareth en verwijst naar het veel oudere Nazareth. De stad werd vanaf 1956 gebouwd als een van de ontwikkelingssteden in Galilea.

De overwegend joodse stad heet voortaan Nof HaGalil, kondigde burgemeester Ronen Plott aan. Dat moet verwarring met de overwegend door moslims en christenen bewoonde Arabische stad Nazareth vermijden. Met 70.000 inwoners is Nazareth de grootse Arabische stad van Israël. Nazareth Illit telt 45.000 bewoners.

Wij leven vlakbij elkaar. Maar wij hebben een heel andere identiteit en een heel ander karakter, verduidelijkt de joodse burgemeester in de krant The Jerusalem Post. Hij wijst erop dat tot de naamsverandering beslist is door een comité van 21 personen van verschillende godsdiensten en verschillende leeftijden. Zij kozen de naam Nof HaGalil uit 200 voorstellen. Indien de Israëlische bevolking na 62 jaar het onderscheid nog steeds niet heeft begrepen, dan rest er geen andere keuze dan een naamsverandering.

Bron: Kathpress.at