Nieuwe ontmoeting wereldreligies in Assisi

Van 18 tot 20 september bidden in de stad van Sint-Franciscus opnieuw vertegenwoordigers van alle geloofsovertuigingen samen voor vrede.
20/07/2016 - 15:50

30 jaar na het historische gebed voor de vrede door vertegenwoordigers van de wereldgodsdiensten in Assisi, wordt dit jaar opnieuw een dergelijke internationale ontmoeting georganiseerd. Dat heeft de Sint-Egidiusgemeenschap vandaag dinsdag bekend gemaakt. Van 18 tot 20 september komen honderden religieuze leiders en vertegenwoordigers uit de de culturele wereld en van de internationale instellingen uit de hele wereld in Assisi samen.

Het programma en de namen van de persoonlijkheden die naar Assisi komen, worden vandaag woensdag in het Italiaanse Perugia voorgesteld. De ontmoeting vindt dit jaar plaats in een gevoelige historische context plaats. Tegenover de bedreigingen van wereldwijd geweld, terreur en voortdurende oorlogen is samen opkomen voor de verdediging van de vrede en het leven niet vanzelfsprekend. Na de jongste aanslag in Nice had kardinaal Kurt Koch, de voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen, al eens geopperd dat er nood is een nieuwe ontmoeting van de godsdiensten in Assisi om te getuigen dat vrede de tweelingzus van de godsdienst is en niet geweld.

In Assisi, de stad van Sint-Franciscus, hebben al vaker grote gebedsontmoetingen voor de vrede plaats gehad. Het was de heilige Joannes Paulus II die in 1986 voor het eerste vertegenwoordigers van alle grote Kerken en godsdiensten uitnodigde. De laatste Assisi-bijeenkomst vond plaats in 2011 op initiatief van paus Benedictus XVI. Voor het eerst was toen ook een delegatie van niet-gelovigen uitgenodigd.

Bron: Radio Vaticaan