Nieuwe prior Taizé neemt vanavond over

Broeder Alois geeft tijdens het avondgebed van vanavond de fakkel door aan zijn opvolger, broeder Matthew.
02/12/2023 - 14:21
Broeder Alois en zijn opvolger Broeder Matthew
Broeder Alois en zijn opvolger Broeder Matthew © Marija Poklukar/Gemeenschap van Taizé

Broeder Alois Löser (69), al 18 jaar prior van de oecumenische gemeenschap van Taizé, draagt zaterdagavond zijn taak over aan de Britse anglicaanse broeder Matthew (58).

De oecumenische gebedsdienst wordt bijgewoond door verschillende verantwoordelijken van christelijke kerken. Daarbij de plaatselijke bisschop van Mâcon, mgr. Benoît Rivière, de Britse anglicaanse bisschoppen Olivia Graham en Smitha Prasadam, evenals de orthodoxe metropoliet Maximos van het Oecumenische patriarchaat, die voor de gelegenheid vanuit Genève naar Bourgondië komt.

Volgens de gemeenschap illustreert hun aanwezigheid het oecumenische karakter van de gemeenschap.

Elk jaar tijdens de zomermaanden worden er tienduizenden gelovige jongeren uit alle delen van Europa verwelkomd.  


Pelgrimstocht

De eerste belangrijke opdracht van de nieuwe prior is de verwelkoming van de duizenden jongeren uit de hele wereld die eind december in Ljubljana deelnemen aan de ‘pelgrimstocht van vertrouwen’. De Europese jongerenbijeenkomst wordt voorbereid door de gemeenschap van Taizé, in samenwerking met de plaatselijke kerken. Ze heeft telkens rond de jaarwisseling plaats in een Europese grootstad. 

Broeder Alois Löser neemt zaterdagavond ook voor een tijdje afscheid van de gemeenschap. Om zijn opvolger alle kansen te geven om zijn stempel te drukken, trekt Alois naar het buitenland. Na een verblijf van drie maanden bij een gemeenschap in Noord-Italië reist hij door naar Cuba. Daar wil hij zich met enkele medebroeders in de hoofdstad Havana vestigen. 

Bron: Taizé