Nieuwe Syrisch-orthodoxe aartsbisschop voor Aleppo

De vorige aartsbisschop Gregorius Yohanna Ibrahim werd negen jaar geleden in het noordwesten van Syrië ontvoerd.
08/09/2022 - 10:33
De Syrisch-orthodoxe metropoliet Gregorios Yohanna Ibrahim en de Grieks-orthodoxe aartsbisschop Boulos al-Yazigi
De Syrisch-orthodoxe metropoliet Gregorios Yohanna Ibrahim en de Grieks-orthodoxe aartsbisschop Boulos al-Yazigi © r.r.

Uiteindelijk heeft het negen jaar geduurd vooraleer een nieuwe aartsbisschop van de Syrisch-orthodoxe Kerk van Antiochië in Aleppo werd benoemd. De keuze viel op de monnik Boutros Kassis (47), die sinds 2019 al patriarchaal vicaris was van de Syrisch-orthodoxe kerkgemeenschap. Patriarch Ignatius Ephrem II van de Syrisch-orthodoxe Kerk bevestigde de unanieme verkiezing van de nieuwe aartsbisschop door de synode. 

De beslissing viel na een vergadering van de priesters, leden van de religieuze raden en de hoofden van de commissies en kerkelijke instellingen van het aartsbisdom Aleppo met de patriarch. Patriarch Ignatius Ephrem II had eerder dit jaar al verklaard dat er nood was aan een permanente leiding voor de lokale Syrisch-orthodoxe gemeenschap van Aleppo en had op 27 juli de zetel vacant verklaard.

Ontvoering

Op 22 april 2013 werden de Syrisch-orthodoxe metropoliet Gregorios Yohanna Ibrahim en de Grieks-orthodoxe aartsbisschop Boulos al-Yazigi door leden van Islamitische Staat (IS) in de buurt van Aleppo ontvoerd. Ze waren op weg naar Al Mansura om over de vrijlating van een ontvoerde priester te onderhandelen. De Libanese inlichtingendiensten beschikten over aanwijzingen dat ze daarna nog in leven waren. Maar er werd nooit losgeld gevraagd en er is sindsdien ook niets meer over hen gehoord. Tot in 2018 was de hoop op hun vrijlating nog levend, maar met de val van het kalifaat van IS in Raqqa verdween ook de hoop dat zij ooit levend zouden terugkeren. Uiteindelijk benoemde de Grieks-orthodoxe Kerk vorig jaar een opvolger van aartsbisschop Boulos al-Yazigi. Nu heeft ook de Syrisch-orthodoxe Kerk hetzelfde gedaan. 

Bron: Asianews