Nieuwe verantwoordelijke voor de diplomaten van de Heilige Stoel

Mgr. Luciano Russo volgt de Pool Jan Romeo Pawlowski (57) op, die sinds 2017 aan het hoofd stond van de 'derde sectie' van het staatssecretariaat.
12/09/2022 - 14:38
Luciano Russo bij paus Franciscus
Luciano Russo bij paus Franciscus © Vatican Media

Paus Franciscus heeft de 59-jarige aartsbisschop Luciano Russo, die de voorbije jaren apostolische nuntius in Uruguay was, benoemd tot nieuwe secretaris van de derde afdeling binnen het staatssecretariaat van de Heilige Stoel. Dat is de afdeling voor de apostolische nuntii en ander diplomatiek personeel van de Heilige Stoel. 

Luciano Russo, geboren in 1963 in Campanië, trok na zijn humaniora aan het kleinseminarie van Parete naar het grootseminarie van het bisdom Aversa. Hij werd in 1988 tot priester gewijd en trad in 1993 in diplomatieke dienst van de Heilige Stoel. In 2012 werd hij apostolische nuntius in Rwanda en in 2016 in Tunesië en Algerije. Sinds 18 december 2021 was hij nuntius in Uruguay. Hij spreekt Italiaans, Frans, Engels en Spaans.

Het staatssecretariaat van de Heilige Stoel telt drie afdelingen. De eerste sectie is Algemene Aangelegenheden, een soort ministerie van Binnenlandse Zaken. De tweede sectie is die voor de Relaties met de andere Staten, die wordt geleid door de Britse aartsbisschop Paul RichardGallagher. Die sectie fungeert als een soort ministerie voor Buitenlandse Zaken van het Vaticaan. De derde sectie, die voor de apostolische nuntii en de diplomaten, werd pas in 2017 opgericht. 

Bron: I.Media