Nieuwe vertegenwoordiger voor West-Europese Armeens-katholieken

De Syrische priester Elie Yeghiayan, die sinds 2018 eparch is in Parijs, wordt ook vertegenwoordiger voor Armeense gelovigen in West-Europa.
29/06/2020 - 16:56
Elie Yeghiayan
Elie Yeghiayan © Kipa-Apic

Paus Franciscus heeft de Syrische priester Elie Yeghiayan aangesteld als de nieuwe vertegenwoordiger van de Armeens-katholieke gelovigen in West-Europa. Hij neemt de taak over van Jean Teyrouz, die 79 jaar is geworden en met emeritaat gaat.Teyrouz, die ook afkomstig is uit Syrië, was van 2013 tot 2018 eparch van het Armeens-katholieke eparchaat Sainte-Croix-de-Paris, gevestigd in de Franse hoofdstad.

Hij draagt dit ambt van vertegenwoordiger nu over aan nieuwe eparch Elie Yeghiayan, die op 29 mei 1950 werd geboren in Aleppo. In 1974 werd hij tot priester gewijd. In 1997 werd hij rector van het Pauselijke Armeense College in Rome. In 2001 keerde hij terug naar Libanon, waar hij actief was als pastoor en docent in een katholieke hogeschool in Beiroet. 

In juni 2018 werd Elie Yeghiayan eparch van van Sainte-Croix-de-Paris. De pas vorig jaar grondig gerenoveerde Armeense kathedraal in Parijs, die de hoofdzetel is van zijn eparchaat, werd in 1623 als kapel in het hart van de Marais geopend. In 1971 werd het kerkgebouw door de aartsbisschop van Parijs toegewezen aan de Armeense gemeenschap. De nieuwe Armeens-katholieke eparch spreekt vlot Frans en Italiaans. Hij werd op 12 augustus 2018 in het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Bzommar tot bisschop gewijd.

Bron: La Croix/I.Media