Nigeria: Waarnemers spreken over genocide tegen christenen
Boko Haram en andere organisaties zoals de Fulani-herders vormen een grote bedreiging voor de godsdienstvrijheid in Nigeria, het dichtstbevolkte land van Afrika. In zijn nieuwjaarsboodschap vergeleek de gouverneur van Plateau de gebeurtenissen met de genocide in Rwanda in 1994.
Eind december voerden de Fulani een raid uit op christenen in Bokkos, waarbij 140 doden vielen. Op 4 januari doodden opstandelingen van Boko Haram een pastor en minstens 13 leden van zijn kerk. Nog eens 50 christenen vonden de dood bij aanvallen in de staten Borno en Kaduna.
‘Dit is geen conflict tussen boeren en herders, zoals altijd het traditionele verhaal was. Laten we het beest bij de naam noemen, dit is gewoon genocide’, zei gouverneur Mutfwang. Op 9 januari brachten gouverneurs van de zes noordelijke centrale staten van Nigeria een condoleancebezoek aan Mutfwang, waarbij ook zij spraken van een genocide.
Volgens de christelijk geïnspireerde mensenrechtenorganisatie Intersociety zijn er sinds 2009 zeker 52.000 christenen vermoord in Nigeria. Vorig jaar waren Fulani-herders verantwoordelijk voor de dood van ten minste 3.500 christenen, aldus de groep. Volgens de directeur van Intersociety is de regering van president Bola Tinubu medeplichtig. Hij pleit voor internationale druk en betreurt dat Nigeria niet op de lijst ‘landen met bijzondere zorg’ (CRC) staat, op 4 januari gepubliceerd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ook de Nigeriaanse directeur van Amnesty International, Isa Sanusi, spaart zijn kritiek op de regering niet: ‘Het schaamteloze falen van de autoriteiten om de bevolking van Nigeria te beschermen wordt langzamerhand de norm.’
Bron: Crux