In Nigeria worden dagelijks 17 christenen vermoord

Bisschop Stephen Mamza van Yola in het noorden van Nigeria roept op om de ogen niet te sluiten voor de groeiende vervolging van christenen.
23/12/2021 - 13:10
Bisschop Stephen Dami Mamza
Bisschop Stephen Dami Mamza © Bisdom Yola

Bisschop Stephen Dami Mamza van Yola in het noorden van Nigeria klaagt de groeiende vervolging van christenen in zijn land aan. De statistieken laten weinig aan de verbeelding over. De laatste twee decennia werden meer dan 60.000 Nigeriaanse christenen vermoord. In de eerste tweehonderd dagen van dit jaar waren er dat 3.462. Dat betekent dat er dagelijks 17 christenen worden vermoord. 

Bisschop Mamza's bisdom ligt in het noordoosten van Nigeria, in de staat Adamawa, vlakbij de grens met Kameroen. Hij werd er in 2011 tot bisschop van Yola benoemd, toen de terreurgroep Boko Haram volop aanslagen pleegde in de regio. Dat geweld bestaat onder meer uit gecoördineerde aanvallen op bedrijven, burgers, politiebureaus en regeringskantoren in januari 2012 waarbij ten minste 180 mensen omkwamen; een zelfmoordbom op een markt in november 2015 waarbij 30 doden vielen; en een dubbele zelfmoordaanslagen in december 2016 waarbij ten minste 57 mensen werden gedood.

Op het hoogtepunt van het geweld zochten 400.000 ontheemden onderdak in Yola.

Elke familie verloor iemand aan het geweld

Volgens bisschop Mamza mag aangenomen worden dat elke christelijke familie in de regio minstens een familielid aan het islamitische geweld heeft verloren. Ook de bisschop zelf verloor een broer en verschillende neven en ooms. In 2016 probeerden veel ontheemden terug te keren. Maar vaak waren hun boerderijen al verwoest of lagen er landmijnen verspreid over hun landbouwgronden en zelfs in hun woningen. Het bisdom heeft inmiddels een programma gelanceerd voor de bouw van nieuwe huizen voor diegenen die niet kunnen terugkeren. 

Nigeria is het dichtstbevolkte land van Afrika. Demografisch zijn er ongeveer evenveel christenen als moslims.

Bisschop Mamza: Een deel van het probleem is dat de door moslims gecontroleerde regering grotendeels traag, onvoldoende of helemaal niet heeft gereageerd op het probleem van de vervolging van christenen. Volgens de bisschop zijn vandaag de Fulani-herders, een etnische moslimgroepering, verantwoordelijk voor de meeste moorden. In het Westen worden die slachtpartijen, soms van hele christelijke boerendorpen, vaak geminimaliseerd en gereduceerd tot etnische spanningen. Recent nog deed een raadgever van VS-president Joe Biden nog dat antichristelijke geweld af als geschillen over land- en waterrechten. Het is dat soort naïviteit en onverschilligheid dat de opmars heeft mogelijk gemaakt van de radicale islam in landen die tot voor enkele decennia nog voorbeelden waren van interreligieus samenleven …

Bron: Aci Afrika