Nobelprijs voor Vrede is een aanmoediging voor Colombiaanse volk

Annemarie Gielen van Pax Christi Vlaanderen noemt de Nobelprijs voor de Vrede voor president Santos een aanmoediging voor alle Colombianen.
07/10/2016 - 14:16
Annemarie Gielen © Philippe Keulemans

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos krijgt de Nobelprijs voor de Vrede. Dat heeft het Nobelprijscomité in Oslo vanmorgen bekendgemaakt. Santos behoorde samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de onderhandelaars van het atoomwapenverdrag met Iran, de Eritrese priester Mussie Zerai (die dankzij zijn noodnummer het leven van duizenden vluchtelingen heeft gered, redactie) en klokkenluider Edward Snowden tot de belangrijkste kandidaten. Santos werd gekozen uit 376 kandidaten: 228 personen en 148 instellingen. Nooit eerder werden zoveel kandidaten voor de Nobelprijs voor de vrede voorgedragen.

Annemarie Gielen, algemeen secretaris van Pax Christi Vlaanderen: Het uitreiken van de Nobelprijs voor de Vrede aan president Santos van Colombia is een aanmoediging voor de ingeslagen weg naar vrede voor álle Colombianen. Het is dankzij het participatief en inclusief proces dat duurzame vrede realistisch wordt. De mensen willen échte vrede en geen doekje voor het bloeden. Het proces bewijst dat werken aan vrede een langzaam proces is, maar het is het juiste alternatief voor de tientallen jaren van geweld, die de Colombianen in zoveel ellende hebben gestort. Wij beschouwen de Nobelprijs voor president Santos als een pluim en aanmoediging voor heel het Colombiaanse volk.