Nobelprijs Vrede benadrukt belang van voedselhulp in crisisgebied

De Nobelprijs voor WFP vraagt aandacht voor de benarde situatie van miljoenen mensen wereldwijd die in deze coronapandemie honger moeten lijden.
09/10/2020 - 16:12

De Nobelprijs voor de Vredegaat dit jaar naar hetWereldvoedselprogramma (World Food Program, WFP). De VN-organisatie biedt levensreddende voedselhulp aan miljoenen mensen wereldwijd, vaak in extreem gevaarlijke en moeilijk toegankelijke omstandigheden. Het programma ondersteunt de armere landen ook in hun streven naar ontwikkeling en de bevordering van de volksgezondheid. Het agentschap is de grootste humanitaire organisatie ter wereld.

Vorig jaar hielp het WFP 97 miljoen mensen in 88 landen. Twee derde van de activiteiten gebeuren in conflictgebied.

Het Nobelprijscomité kent de onderscheiding aan de VN-organisatie toe voor haar bijdrage aan de lotsverbetering van de bevolking in conflictgebieden. Daardoor wordt ook belet dat honger als wapen wordt gebruikt in oorlogs- en conflictgebied, verduidelijkte Berit Reiss-Andersen, de voorzitter van het Noorse Nobelprijscomité. Zij onderstreepte de rol van het VN-agentschap bij het vergroten van de veerkracht en duurzaamheid van gemeenschappen, door hen te helpen zichzelf te voeden. De coronacrisis heeft sterk bijgedragen aan de mondiale voedselonzekerheid, voegde ze eraan toe. Binnen een jaar gaan er wellicht 265 miljoen mensen gebukt onder honger.

Voedselhulp van het WFP in Zuid-Soedan
Voedselhulp van het WFP in Zuid-Soedan © Peter Martell /UNICEF

Levensreddend

De vrouwen en mannen van het WFP trotseren gevaar en afstand om levensreddende steun te bieden aan diegenen die dreigen ten onder te gaan aan conflicten, aan mensen die gebukt gaan onder rampen en aan kinderen en gezinnen die onzeker zijn over hun volgende maaltijd, zei VN-secretaris-generaal António Guterres in een eerste reactie. 

David Beasley, uitvoerend directeur van het WFP reageerde: De aankondiging door het Noorse Nobelprijscomité vestigt wereldwijd de schijnwerpers op de 690 miljoen mensen die wereldwijd gebukt gaan onder honger. Elk van hen heeft het recht om zonder honger en in vrede te leven.  Hij wees op de nefaste gevolgen van de klimaatverandering en de huidige coronapandemie, waardoor miljoenen mensen op de rand van de hongerdood balanceren. Dit is een erkenning van het werk van WFP-medewerkers die dagelijks hun leven op het spel zetten om voedsel en hulp te bieden aan bijna 100 miljoen hongerige kinderen, vrouwen en mannen over de hele wereld.

Verdiende winnaar!

De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan het Wereldvoedselprogramma wordt unaniem positief onthaald. Volgens Oliver Müller, een Duitse verantwoordelijke van Caritas International benadrukt de toekenning van deze Nobelprijs het belang van humanitaire hulp in crises en de inzet van alle hulporganisaties voor gerechtigheid wereldwijd.