Nobelprijswinnaars overhandigen verklaring over broederschap

Paus Franciscus had gisteren een ontmoeting met 3 winnaars van de Nobelprijs.
07/12/2023 - 08:00
Nobelprijswinnaars lanceren hun oproep voor vrede en broederschap
Nobelprijswinnaars lanceren hun oproep voor vrede en broederschap © Vatican Media

De Nobelprijswinnaars voor de vrede Maria Ressa en Tawakkul Karman (beiden in 2021) en de Nobelprijswinnaar natuurkunde Giorgio Parisi (2011) hebben na de wekelijkse audiëntie van woensdag een exemplaar overhandigd van de ‘Verklaring over menselijke broederschap’. De tekst van het document werd in juni door 30 winnaars van de Nobelprijs op initiatief van het Vaticaan opgesteld, tijdens de eerste manifestatie voor menselijke broederschap die op 10 juni in Vaticaanstad heeft plaatsgevonden. 

De 3 Nobelprijswinnaars waren gisteren vergezeld door kardinaal Mauro Gambetti, de vicaris-generaal van het bisdom Rome. De kardinaal is tevens voorzitter van de Fratelli tutti Stichting. Hij kondigde aan dat het nu de bedoeling is om de oproep van de Nobelprijswinnaars ook elders in de wereld voor te stellen en toe te lichten.

Het document roept op tot verzoening en meer broederschap en vraagt om haat met liefde te beantwoorden. ‘Vrede, gerechtigheid en gelijkheid bepalen de bestemming van de hele mensheid’, aldus de tekst, waarin ook wordt opgeroepen om een gemeenschap van vrede op te richten en om de krachten voor het goede en het algemeen welzijn te verenigen in landen die gebukt gaan onder corruptie, het bloed van geweld en haat en sociale ongelijkheid: ‘In de naam van de broederschap: Nooit meer oorlog!’. 

Bron: ADN Kronos