Nobelprijswinnares Katalin Karikó adviseert in Vaticaan

Karikó, die een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van coronavaccins, werd benoemd tot lid van de Pauselijke Academie voor het Leven.
14/02/2024 - 14:30
Katalin Karikó.
Katalin Karikó. © Wikicommons

In een verklaring liet het Vaticaan weten dat Katalin Karikó, vicevoorzitter van het farmaceutische bedrijf BioNTech, volwaardig lid wordt van de bovengenoemde academie, die zich buigt over bio-ethische thema’s in de Kerk met de nadruk op de bescherming van het leven.

Karikó's wetenschappelijk onderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van het op mRNA gebaseerde vaccin. Daarvoor kreeg ze in 2023 de Nobelprijs. In 2020 werd ze ook al bekroond met de Public Media's Person of the Year Award.

Katalin Karikó werd in 1955 geboren in Szolnok (Hongarije). Haar belangrijkste expertisegebieden zijn biochemie, moleculaire biologie, onderzoek naar boodschapper-RNA en mRNA-toepassingen in humane therapeutica. Ze heeft aangetoond dat het immunogene effect van mRNA wordt veroorzaakt door uridine, waarvan de vervanging door natuurlijke nucleosiden, voornamelijk pseudouridine, ontstekingen en immuunreacties voorkomt.

Haar baanbrekende werk heeft een nieuw tijdperk ingeluid voor de behandeling en preventie van een groot aantal ziekten, waaronder kanker.

De gemodificeerde mRNA-technologie vormde de basis voor de ontwikkeling van mRNA-vaccins tegen SARS-CoV-2 door de consortia BioNTech-Pfizer en Moderna, waardoor de wereldwijde pandemie kon worden ingedamd en miljoenen levens konden worden gered.


Niet per se katholiek

De Pauselijke Academie voor het Leven, gevestigd in het Vaticaan, werd in 1994 opgericht door paus Johannes Paulus II en houdt de vinger aan de pols van de nieuwste technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Benoemingen gebeuren op basis van wetenschappelijke titels en professionele bekwaamheid van de kandidaten, en vanwege hun ‘trouwe dienst bij het verdedigen en bevorderen van het recht op leven van ieder menselijk wezen’, zo staat te lezen in de statuten van de Academie.

De leden komen van over de hele wereld en zijn niet per se katholiek, maar ook andersgelovig of vrijzinnig. Zo was Stephen Hawking jarenlang lid. Belgische leden zijn er ook, onder meer Chris Gastmans, professor medische ethiek (KU Leuven).

Bron: Hungary Today