Noël Bonte leeft voort in groeiende Sint-Michielsbeweging

De Sint-Michielsbeweging blijft groeien en viert dit weekend vol vertrouwen en met veel jonge mensen haar 23-jarig bestaan.
23/09/2016 - 13:30
Veel enthousiaste jongeren op het Trinityconcert vorige week in Kortrijk. © RVdw

Op 15 januari 2016 overleed Noël Bonte, stichter van de Sint-Michielsbeweging. Geert Goethals voelt nog altijd een groot gemis. Vooral ook op persoonlijk vlak, preciseert de priester die nu de verantwoordelijkheid draagt samen met algemeen coördinator Tine De Leeuw. Tegelijk leeft de beweging als nooit tevoren. We voelen dat Noël ons helpt vanaf de overkant.

Noël Bonte was een charismatische persoonlijkheid, die het evangelie wist over te brengen en mensen - ook jongeren - kon mobiliseren. Maar hij was geen solist, zegt Goethals. Het is een zegen dat we op zijn visie kunnen verder bouwen.

Die visie bestaat uit 3 belangrijke pijlers:

  • de vriendschap met Christus: liturgie vieren met een rijke, gelovige gemeenschap; bezinningsmomenten en retraites
  • de vriendschap met jongeren: steunpilaar van de beweging. Ze komen samen om hun geloof te verdiepen en engageren zich in de Vredesklas of voor vluchtelingen.
  • de vriendschap met mensen in nood: via onthaalhuis Emmanuel (wekelijkse ondersteuning aan gezinnen in nood), de Vredesklas (huiswerkbegeleiding), Dream (voor kinderen van 12 tot 18), Future (hulp voor jongeren bij studie, werk, huisvesting) en Porta Aperta (voor oorlogsvluchtelingen). In het totaal worden ruim 700 mensen in nood geholpen.

Die visie willen we trouw blijven, steeds aangepast aan de tijd, zegt Tine De Leeuw. We zaten al in een groeifase en gaan daar gestaag op verder. Zo mochten we vorige week 480 mensen verwelkomen op een concert met de Nederlandse band Trinity. Het was een idee van onze jongeren. We betrokken er ook onze vrienden van de naburige evangelische kerk bij.

We houden ervan om bruggen te slaan. Tine De Leeuw

In 3 Sint-Michielshuizen in Oost- en West-Vlaanderen wonen een 20-tal jongeren die zich engageren voor een wekelijkse samenkomst rond woord, gebed en brood en voor de Vredesklas of de integratie van vluchtelingengezinnen. 40 jongeren van de beweging namen deel aan de Wereldjongerendagen in Krakau en getuigen in scholen over hun ervaringen. Zo leren ze een taal om gelovig te spreken, zegt Geert Goethals. Het afgelopen jaar werd de hulp aan vluchtelingen bovendien gevoelig opgeschroefd, wat leidde tot de start van het project Porta Aperta.

Volg de activiteiten van de Sint-Michielsbeweging. Iedereen is welkom op de eucharistieviering voor het 23-jarig bestaan van de beweging op 24 september om 18 uur in de Sint-Michielskerke in Kortrijk (Sint-Michielsplein). Daarna BBQ voor al wie zich inschrijft.

Op vakantie met de Vredesklas.