Nomineer kandidaten voor de Damiaanprijs 2022

Damiaan Vandaag, het Damiaanproject van de paters van de Heilige Harten, huldigt mensen of organisaties die zich inzetten voor mensen in nood.
13/12/2021 - 10:11
Het beeldje bij de Damiaanprijs is van de hand van Willy Peeters.
Het beeldje bij de Damiaanprijs is van de hand van Willy Peeters. © Lowie De Spiegeleer

De Heilige Damiaan (1840-1889) leefde dan wel twee eeuwen geleden, toch blijft zijn boodschap van verbondenheid, respect en solidariteit over grenzen heen brandend actueel. Ook vandaag inspireert Sint-Damiaan heel wat mensen en organisaties wereldwijd om actief werk te maken van een menswaardige en solidaire samenleving waar iedereen zich thuis voelt en tot zijn recht komt ongeacht afkomst, huidskleur, geaardheid, godsdienst of levensovertuiging.

De Damiaanprijs

De Damiaanprijs zet mensen en organisaties in de kijker die zich dagelijks in de geest van Sint-Damiaan inzetten voor mensen in nood en steekt hen een hart onder de riem. De bekroning wil niet zozeer grote organisaties of initiatieven onder de aandacht brengen, maar juist die groepen van mensen of organisaties die in de schaduw bergen verzetten en grenzen verleggen voor medemensen in nood.

De Damiaanprijs beloont in de geest van Sint-Damiaan organisaties die door hun inzet meer dialoog, respect, verbondenheid en solidariteit teweegbrengen tussen mensen, jong en oud, ziek en gezond.

Damiaan Vandaag, het Damiaanproject van de Vlaamse en Nederlandse tak van de congregatie van de Heilige Harten, brengt op deze manier hulde aan een organisatie of een project als erkenning voor hun aandacht en inzet voor kwetsbare medemensen in nood. De uitreiking van de Damiaanprijs zal plaatsvinden op zondag 8 mei 2022 om 12.00 uur in het Damiaancentrum, Sint-Antoniusberg 5, 3000 Leuven. De winnaar ontvangt dan ook een Damiaankunstwerk van de hand van beeldhouwer Willy Peeters.

Nomineer een organisatie of project

De voorbije jaren ging de Damiaanprijs achtereenvolgens naar De Stem van Ons Geheugen (2016), de Sint-Michielsbeweging (2017), Vluchtelingenhuis Leuven (2018), Vluchtelingenproject Zeebrugge (2019) en de Scoutsgroep Akabe in Heverlee (2020/2021). Ruben Boon, de Projectleider van Damiaan Vandaag: Het staat nog niet vast wie de volgende Damiaanprijs krijgt. Daarom doen wij een oproep om ons te helpen om mee een goede keuze te maken door zelf een organisatie of project te nomineren door vóór 1 maart 2022 de naam en contactgegevens te bezorgen van de organisatie of het project en een korte motivatie (enkele regels) waarin je uitlegt waarom die organisatie of dat project de prijs verdient.

Nominaties sturen naar info@damiaanvandaag.be of naar Damiaan Vandaag, Sint-Antoniusberg 5, 3000 Leuven.