Nooit eerder waren er meer aanvragen bij Caritas Rome
Deze week en vooral komende zondag krijgen de armen van de stad Rome een ereplaats op het Sint-Pietersplein in Rome. Blikvanger is de maaltijd van komende zondag in de paus Paulus XVI-zaal met paus Franciscus, waarvan de Hiltonketen de kosten op zich neemt. Onder de colonnade van Bernini op het Sint-Pietersplein zijn de medische en sociale diensten voor de armen sinds maandag geïntensiveerd en uitgebreid. ‘Mensen komen hier om waardigheid vragen, in een op prestatie en consumptie gerichte samenleving waarin zij vaak enkel ergernis wekken’, zegt een van de medewerkers van de mobiele ‘Madre di Misericordia-kliniek’, aan de zuilen op het plein.
‘Nog tot zaterdag 18 november worden de openingsuren verlengd van 8 uur tot 17 uur. Ongeveer 50 artsen in twee ploegen wisselen elkaar af om een continue dienstverlening te bieden aan de armen die zich tot ons wenden’, zegt Massimo Ralli. Bezoekers kunnen er volgens hem terecht voor medische raadplegingen - van cardiologische onderzoeken tot tandheelkunde of reumatologie. Volgens de dokter is de nood groot. Vorig jaar deden er elke maand 800 mensen beroep op de medische zorg, die hier op initiatief van de paus en de aalmoezeniersdienst voor de armen is opgestart. Dit jaar zijn er dat elke maand 1.500. Volgens de arts gaan de patiënten vooral gebukt onder ‘de ziekten van de straat’: long- en hartziekten, maar ook ziekten door te slapen op straat of gewrichtspijn.
Ook de Caritassectie van Rome noteert een sterke stijging van het aantal mensen dat een beroep doet op de diensten van de liefdadigheidsorganisatie. ‘De toestand is alarmerend en bijna te vergelijken met die van 50 jaar geleden’, vertelde de voorzitter en hulpbisschop Benoni Ambarus bij de voorstelling van het Caritasrapport over armoede in Rome. ‘Er leven nog steeds veel te veel mensen op straat in Rome en wat erger is: er sterven er ook te veel. En dan is er ook nog een grote groep mensen die moet overleven met illegale banen en onzekere contracten, waarbij zij vaak slachtoffer zijn van uitbuiting. Vorig jaar vroegen liefst 25.000 mensen om hulp, het hoogste aantal ooit. Voor 11.800 van hen moesten wij zelfs een concreet hulpprogramma starten, omdat de situatie zo urgent was.’ Caritas bemerkt dat de lonen weliswaar zijn gestegen. ‘Maar de feitelijke koopkracht van de Romeinen is met 0,6% gedaald, terwijl de schuldenlast groeit ook al omdat de intresten voor leningen nog zijn toegenomen. 69,7% van de aanvragen heeft betrekking op voedselsteun. In 2022 werden in de drie sociale kantines 319.387 maaltijden uitgedeeld en werden 9.148 mensen verwelkomd, waarvan 4.092 voor het eerst’
Bron: Avvenire/Radio Vaticaan