Norbertijnen van Averbode lanceren nieuw abdijbier

Het gamma van de Abdij van Averbode wordt aangevuld met een bier met een beperkt alcoholgehalte van 4,8%.
16/11/2023 - 15:58
De abdij heeft een eeuwenoude biertraditie
De abdij heeft een eeuwenoude biertraditie © Abdij Averbode@Facebook

Trouw aan de eigen biertraditie lanceert de abdij van Averbode een nieuw abdijbier, ‘Averbode Extra 4.8%’. Hiermee wordt ingespeeld op de vraag van de consument naar smaakvol blond bier met minder alcohol. Door de recentste brouwtechnieken behoudt het bier niettemin een rijk smaakpallet.

Eric Seghers, de econoom van de norbertijnenabdij, zegt dat het zachte bier werd ontwikkeld door brouwmeester Joris Dheedene van brouwerij Huyghe, in samenspraak met de norbertijnen. Dheedene: ‘Averbode Extra is een blond multigranenbier van hoge gisting dat door het gebruik van de unieke Averbode-gist zijn typische aroma van kruiden en groene appel verkrijgt. De dry-hopping zorgt voor de kenmerkende toets van bloemigheid en fijne hoppen. De smaak is fris.’ 

Binnen de abdijmuren van Averbode worden al eeuwenlang meerdere bieren gebrouwen. Naast een abdijbier met een hoger alcoholgehalte brouwden de norbertijnen ook al langer een soberder bier met minder alcohol. De traditionele aanpak met de productie van verschillende bieren naar eeuwenoude recepten werd volgens de econoom van bij de opstart in 2016 ook doorgetrokken in de huisbrouwerij, achteraan in het belevingscentrum Het Moment: ‘Vanuit onze huisbrouwerij bieden wij drie abdijbieren aan die elk een onderscheidend alcoholpercentage hebben. Zo geven wij de bezoekers de keuze tussen een ‘gewoner’ blond abdijbier met 4,85 % alcohol – een blonde frisse dorstlesser – en een echt degustatiebier. In Het Moment kan ook nog een ter plaatse gebrouwen donker abdijbier worden gesmaakt met 7% alcohol.’
  
‘Met het aanbieden van een Averbode Extra komt er volgend jaar nu ook in de horeca en in de huiskamer een breder aanbod’, zegt de norbertijn nog.

Het bier valt voor het eerst te proeven tijdens Horeca Expo in Gent (19-22 november 2023) aan de stand van brouwerij Huyghe. De eigenlijke lancering gebeurt in de lente van 2024.