Norbertijnen houden generaal kapittel in Nederland

Vanaf eind volgende week komen norbertijnen en norbertinessen voor hun generaal kapittel samen in de abdij Rolduc in Kerkrade.
14/07/2018 - 12:00
Norbertus van Xanten
Norbertus van Xanten © Koen Van Loocke

De Orde van de Premonstratenzers houdt voor het eerst in de geschiedenis een generaal kapittel in Nederland. De mannelijke en vrouwelijke oversten van de norbertijnen komen van eind juli tot begin augustus in de abdij Rolduc in Kerkrade samen voor een internationale bijeenkomst, die om de zes jaar plaatsheeft. Tijdens het kapittel kiezen 120 oversten van de norbertijnen en norbertinessen onder meer een nieuw bestuur en een nieuwe abt-generaal.

De abdij Rolduc werd gekozen omdat de Heilige Norbertus er vaak te gast was voordat hij de orde bijna 900 jaar geleden heeft gesticht. De abten, abdissen, priors en priorinnen bezoeken ook de norbertijnenabdij van Berne in Heeswijk-Dinther en Sint-Catharinadal (norbertinessen) in Oosterhout. Nog tijdens het generale kapittel wordt het vijfde bier van Stichting Berne Abdijbier gepresenteerd en aan de nieuwgekozen abt-generaal aangeboden.

Bron: kro.nl/katholiek