Norbertijnen van Parkabdij brouwen eigen bier

Het bier krijgt de naam Quirinus, de patroonheilige van de Duitse zusterstad Neuss, waarmee de abdij al sinds de 13de eeuw een speciale band heeft.
01/02/2019 - 13:54
De Parkabdij
De Parkabdij © Parkabdij

De norbertijnen van de Abdij van Park in Heverlee (her)beginnen met het brouwen van een eigen bier. Daarmee sluiten zij aan bij de eigen traditie van de abdij, waar tot 230 jaar geleden een eigen bier werd gebrouwen. Aan die traditie kwam abrupt een einde toen de abdij tijdens de Franse Revolutie werd gesloten, legt pater Filip Noël uit. In feite is er nu al een bier Park. Maar dat wordt verdeeld door Aldi.

Ook andere norbertijnenabdijen, onder onder die van Averbode, lanceerden de voorbije jaren met succes een eigen abdijbier. In Averbode gaat dat gepaard met een project van sociale tewerkstelling. Pater Filip Noël zegt dat de idee om een eigen bier op de markt te brengen ontstond naar aanleiding van de restauratie van de abdijsite. Wij hebben toen besloten om dit als een kans te benutten en om opnieuw aan te sluiten bij de oude abdijtraditie. Concreet kreeg dat gestalte met de oprichting van de cvba Braxatorium Parcensis (Bra-Pa), die een eigen microbrouwerij zal installeren.

Pater Noël hoopt dat de paters al in april of mei effectief hun eerste bier kunnen brouwen. Het bier krijgt de naam Quirinus, naar de heilige waarvan de abdij sinds de middeleeuwen enkele relikwieën in bezit heeft. De productie blijft kleinschalig. Het is niet de bedoeling dit bier breed te commercialiseren. In eerste instantie richt het zich tot de bezoekers van  het abdijdomein, waar ook Parcum, het Museum voor Religieuze Kunst en Cultuur, is gevestigd.