Notker Wolf neemt afscheid van Rome

Notker Wolf heeft officieel afscheid genomen als abt-primaat van de benedictijnen, de hoogste vertegenwoordiger van de Benedictijnse congregaties.
05/10/2016 - 15:59
Notker Wolf © osb

Notker Wolf heeft maandag, met een ontvangst op de Duitse ambassade bij de Heilige Stoel in Rome, definitief afscheid genomen van Rome. Wolf was na twee opeenvolgende termijnen niet opnieuw kandidaat als abt-primaat van de benedictijnen. Tijdens de plechtigheid werd de Duitse abt door ambassadeur Annette Schavan geprezen als bruggenbouwer. Schavan herinnerde eraan dat hij gedurende zestien jaar leiding gaf aan 22.000 benedictijnen in de hele wereld. Als geen ander heeft hij mensen naar nieuwe bronnen op weg gezet.

Volgens de Duitse ambassadeur is het christelijke geloof geen hindernis voor verandering, maar kan het juist de inspiratie bieden voor verandering en vernieuwing, maar evenzeer voor liefde en vergevingsgezindheid. Notker Wolf benadrukte in zijn toespraak dat de gastvrijheid steeds een centrale plaats heeft ingenomen in de regel en de traditie van de benedictijnen. Wolf kondigde nog aan dat hij nu terugkeert naar de abdij van de benedictijnen in Sankt Ottilien in Beieren (Duitsland), waar hij van 1977 tot 2000 abt was. Hij wordt als abt-primaat van de benedictijnen door de Amerikaan Gregory Polan (66) opgevolgd.

Bron: Domradio.