Notre-Dame in Parijs heeft opnieuw torenkruis

De Notre-Damekathedraal kreeg gisteren, goed een jaar voor de heropening, opnieuw een torenkruis, al is dat door de stellingen nog niet echt te zien.
07/12/2023 - 13:32
Een jaar voor de heropening is het silhouet van de torenspits weer te zien door de steigers heen.
Een jaar voor de heropening is het silhouet van de torenspits weer te zien door de steigers heen. © Belga image via AFP

Een kraan heeft gisteren een nieuw metalen kruis geplaatst op de houten dakkoepel van de Notre Damekathedraal in Parijs. De nieuwe torenspits is identiek aan de vorige, die ontworpen werd door de 19e-eeuwse architect Eugène Viollet-le-Duc. 

De beroemde kathedraal, die samen met de Eiffeltoren een van de populairste toeristische bestemmingen van de Franse hoofdstad was, raakte in april 2019 zwaar beschadigd nadat er tijdens renovatiewerkzaamheden brand uitbrak onder het dak van de kathedraal. Het monument trok tot op dat moment jaarlijks 12 tot 14 miljoen bezoekers. 

De Franse president Macron brengt morgen een bezoek aan de bouwplaats van de kathedraal. Hij beloofde om de bekendste kerk van Frankrijk binnen een periode van vijf jaar opnieuw te herstellen. Aanvankelijk was het de bedoeling om de kerk al voor de Olympische Spelen in Parijs te heropenen. Maar later is die heropening uitgesteld tot 8 december 2024, de feestdag van de Onbevlekte Ontvangenis van de Maagd Maria. Tegen die tijd keren ook de bekendste relikwieën - de doornenkroon en een spijker afkomstig van de kruisiging van Jezus Christus – terug naar de kathedraal. 

Bron: Domradio