Observatorium bevordert kritisch bewustzijn voor verschijningen

Zr. Daniela del Gaudio heeft in Rome de plannen voor het nieuwe Observatorium voor Mystieke Verschijningen en Verschijnselen voorgesteld.
05/05/2023 - 13:34
Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw in de Massabiellegrot van Lourdes
Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw in de Massabiellegrot van Lourdes © Vatican Media

In Rome werd het Internationale Observatorium voor Mystieke Verschijningen en Verschijnselen voorgesteld. Volgens zr. Daniela del Gaudio, de directeur van het observatorium verbonden aan de Pauselijke Academie van Maria, moet het het kritische bewustzijn van de gelovigen bevorderen en vooral kwetsbare mensen beschermen tegen valse visionairs en bedriegers. Het observatorium kan een beroep doen op een 15-tal specialisten - vooral op het vlak van de geneeskunde, biologie, rechten en theologie - om bovennatuurlijke fenomenen te bestuderen. Maar het is niet de bedoeling de kerkelijke hiërarchie te vervangen. Wij willen vooral een kritische, intellectuele bijdrage leveren, onderstreept zr. Daniela. 

Paolo Cancelli benadrukt vooral de toekomstige rol van het observatorium in de vorming van een kritisch bewustzijn op het vlak van mystieke verschijningen. Hij stelt o.m. opleidingen voor journalisten inzake mystieke fenomenen in het vooruitzicht. Historisch heeft de katholieke Kerk zich altijd terughoudend opgesteld ten aanzien van Mariaverschijningen. In verband met de verschijningen van Maria in Lourdes bijvoorbeeld liet kerkelijke erkenning ettelijke jaren op zich wachten. Maar de schaduwkant is dat het bij verschijningen vaak aan voldoende kritisch bewustzijn ontbreekt, waardoor te veel ruimte voor illegaliteit ontstaat. Maar, stelt zr. Daniela meteen, het is niet de bedoeling om ons uit te spreken over nog lopende verschijningen. 

De oprichting van de academie was al langer gepland. Maar vandaag valt ze enigszins samen met de commotie die in Italië is ontstaan rond de verschijningen van Trevignano Romano, waarbij de zelfverklaarde helderziende Gisella wordt verdacht van fraude. Zoals deze zaak zijn er duizenden soortgelijke gevallen en slechts een beperkt aantal blijkt authentiek te zijn, bevestigt zr. Daniela. Telkens is er nood aan voorzichtigheid en onderscheidingsvermogen. Haar advies is om in zulke gevallen na te gaan of de privéopenbaring al of niet in overeenstemming is met de leer van de Kerk, het mogelijke lucratieve aspect van het evenement te onderzoeken en tot slot het gezonde verstand van de betrokken visionairs onder de loep te nemen. Nederigheid en discretie zijn positieve tekenen.

Het is de bedoeling om op langere termijn de oprichting van een netwerk van nationale observatoria voor mystieke verschijnselen te realiseren. Het Wetenschappelijk Comité van het Internationaal Observatorium bestaat uit een vijftiental experts, onder meer de imam Nader Akkad, covoorzitter van de Internationale Moslim- en Christelijke Mariacommissie, de Congolese priester en academicus Jean-Pierre Sieme Laosul, naast onderzoekers uit Brazilië, Kroatië, Japan, Portugal, Canada, de VS en Costa Rica.

Bron: I.Media