'Oecumene is een plicht'

Paus Franciscus stuurde een delegatie naar Phanar om de banden van vriendschap, geloof en naastenliefde met de orthodoxe kerken te versterken.
01/12/2021 - 14:27
Patriarch Bartholomeus met paus Franciscus
Patriarch Bartholomeus met paus Franciscus © Vatican Media

Naar aanleiding van het feest van Sint-Andreas de Apostel, het patroonsfeest van de orthodoxe Kerk dat op 30 november wordt gevierd, schrijft paus Franciscus in een boodschap aan de oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeüs dat de onderlinge samenwerking tussen beide christelijke kerken niet alleen mogelijk is, maar ook gewoon een plicht is. De volledige eenheid waarnaar we verlangen is een geschenk. Moge de Heer ons helpen dit geschenk te omarmen door gebed, innerlijke bekering, openheid om vergeving te zoeken en te bieden.

De boodschap werd gisteren tijdens de viering van het patroonsfeest in de kathedraal van Phanar (waar de hoofdzetel van het oecumenische patriarchaat in Istanboel is gevestigd) voorgelezen en overhandigd door kardinaal Kurt Koch, de voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Eenheid onder de Christenen. Daarmee zet hij de traditie voort dat beide kerken een delegatie sturen naar elkaars patroonsfeest. Kardinaal Koch werd vergezeld door bisschop Brian Farrell en Andrea Palmieri, respectievelijk de secretaris en vicesecretaris van de raad.

Bron: I.Media