Oecumenisch topoverleg in Duitsland
Van 31 augustus tot 8 september 2022 vindt een algemene assemblee plaats van de Wereldraad van Kerken (WCC) in het congrescentrum van Karlsruhe. Voor deze Elfde Algemene Vergadering van de WCC worden 4.000 internationale gasten van 350 lidkerken verwacht. Het evenement heeft slechts om de acht jaar plaats. Het is de eerste keer sinds de oprichting en in de 70-jarige geschiedenis van de WCC dat een dergelijk overleg in Duitsland plaatsvindt. De eerste thematische plenaire sessie van de negendaagse conferentie is geland op donderdag 1 september, de dag waarop de kerken wereldwijd Scheppingsdag vieren.
Klimaatrechtvaardigheid
Onder het thema De liefde van Christus beweegt, verzoent en verenigt de wereld, gaan de deelnemers na op welke manier de kerken kunnen bijdragen tot een vreedzame en verenigde wereld. De deelnemers wisselen van mening over de oorlog in Oekraïne en de klimaatverandering, maar ook over de gevolgen van beiden. Ioan Sauca, waarnemend secretaris-generaal van de WCC, schrijft in het WCC-tijdschrift The Ecumenical Review dat het overleg zal oproepen tot meer klimaatrechtvaardigheid. In Karlsruhe worden ook boodschappen voorgelezen over het belang van Gods schepping door christelijke leiders van over de hele wereld, onder meer van de orthodoxe oecumenische patriarch Bartholomeüs en paus Franciscus.
Vrede
Een alliantie van vredesorganisaties - onder meer Pax Christi en het Europese Kerkelijke Vredesnetwerk - schreef naar aanleiding van deze bijeenkomst ook een brief aan de WCC. Ze roepen de lidkerken op om in Karlsruhe een duidelijk engagement uit te spreken voor geweldloosheid en burgerlijke vredesbevordering. Tegelijk moet een onmiskenbaar signaal afgegeven worden waarmee de bewapeningswedloop wordt veroordeeld. De export van wapens en bewapening voedt wereldwijd oorlogen en conflicten en maakt mensenrechtenschendingen mogelijk, onderstrepen de ondertekenaars. Kernwapens kunnen al het leven op aarde uitroeien, luidt de waarschuwing.
De WCC telt 352 lidkerken. Samen vertegenwoordigen ze ongeveer 580 miljoen christenen uit protestantse, orthodoxe, anglicaanse en andere christelijke tradities in meer dan 120 landen. De verschillende liturgische tradities zullen in Karlsruhe in hun rijke verscheidenheid ruim aan bod komen in Bijbelstudies, kerkdiensten, gebeden en devoties.
Bron: EKD/Ecumenical Review